NEWS
latest

12 July

EKSPERIMENT ZBOG ZDRAVLJA DECE Naučnici progutali lego figure


Ove godine je šest naučnika odlomilo glave sa Lego figura i progutalo ih. Oni su to učinili da bi odgovorili na jednostavno, naučno pitanje: Koliko je vremena potrebno da se Lego figura izbaci iz sistema za varenje. Dakle, ukratko koliko je vremena potrebno da se one iskake. Zvuči blesavo, ali sve je to urađeno u ime nauke.

Odgovor na ovo pitanje je oko dva do tri dana. Naučnici koji su učestvovali u eksperimentu su to otkrili jer su morali da pretražuju svoju stolicu svaki put nakon vršenja velike nužde otkako su progutali glave figura, piše "Lajv sajens".

Studija je objavljena u "Žurnalu pedijatrije i dečjeg zdravlja" i veselo nazvana "Sve je super: Ne zaboravite Lego".

- Svakog dana deca stižu u urgentni centar nakon što su progutala neki starni objekat - rekla je dr Tesa Dejvis, jedna od hrabre šestorke.

Prma izveštaju iz 2006. godine oko 100.000 ljudi u SAD proguta neki nejestivi objekat svake godine, a najveći deo tih slučajeva su deca starosti od šest meseci do tri godine.


Neki od progutanih objekata sa sobom nose veliki rizik po zdravlje i zahtevaju intervenciju. Međutim, najčešće ti objekti prođu kroz digestivni sistem bez većih posledica.

Ipak, kako je rekla Dejvisova, malo se stručne literature bavi preciznim efektima progutanih objekata na decu ili odrasle.

Zato su ona i njenih pet kolega iz Australije i Velike Britanije odlučili da progutaju, a zatim i izbace iz sebe jednu od najpopularnijih igračaka na svetu.

Oni su tri dana pre početka eksperimenta vodili detaljan dnevnik svoje probave, kako bi imali uvid u čvrstinu svoje stolice i učestalost pokreta creva. Nakon što su progutali glave figurica, morali su da pregledaju svoj izmet i da pomoću raznog odabranog oruđa u njemu nađu progutanu igračku i zabeleže koliko je vremena prošlo od trenutka gutanja, do trenutka izbacivanja igračke.

Na kraju su svi, osim jednog učesnika uspešno pronašli progutanu igračku u roku od dva - tri dana.

- On je morao da pretražuje svoju stolicu dve nedelje - rekla je dr Dejvis.

Rezultat neobičnog eksperimenta je pokazao da gutanje glave Lego figurice nije opasno, a i da nije značajno uticalo na učestalost vršenja velike nužde i čvrstinu stolice.  






Izvor: blic.rs
« PREV
NEXT »

No comments