NEWS
latest

22 December

Kako su nastali prvi novogodišnji ukrasi i dekoracija


Ljudi su se uvek, na neki način, plašili zime, hladnoće i nedostatka svetlosti. Taj period godine kada priroda spava, u nekim ranim civilizacijama, čak se i nije brojao- nije postojao kalendar za zimske mesece. 

Bez obzira što su se rane civilizacije razvijale u oblastima gde je klima bila mnogo blaža i povoljnija nego na prostorima današnje Evrope, zima nije spadala u omiljena godišnja doba. To je bilo vreme kada su se budili razni duhovi prirode i dobri i zli, kada je tama pobeđivala svetlost, hladnoća toplotu.

Da bi na neki način pomogli duhovima svetlosti, rađanja i toplote da dobiju svoju bitku, pripadnici starih civilizacija su stvorili razne simboličke tradicije.

Saturnalije – Sunce, Mesec i zvezde kao dekoracija

U starom Rimu postojao je praznik, više kao festival, koji se slavio od 17. do 23. decembra posvećen Saturnu. To je istovremeno bio i praznik zimske kratkodnevice, dan kada je svetlo dobijalo svoju bitku sa tamom, period u godini od kada su dani postojali duži.

Rim - Novogodišnje ukrašavanje drveća
Dekorisanje – u starom Rimu je bio običaj da se ukrašava drveće u dvorištu, nikako unutra. 

Ukrasi su se pravili u obliku Sunca, drugi naziv ovog praznika je bio Sol Invictus, nepobedivo Sunce. Takođe su bili popularni oblici zvezda i Meseca, naročito mladog.


Fotografije: N.V.






Izvor: amarilisonline.com


« PREV
NEXT »

No comments