NEWS
latest

09 November

Želite besprekoran ten? Tajna se krije u ovim namirnicama!


Otkrivamo kojih 10 namirnica mogu bukvalno da učine čuda za vašu kožu i ten!


Kelj
Kelj sadrži karotenoide koji su bogati antioksidansima. Isprobajte čips od kelja ili sirovi kelj pridružite svojim sveže ceđenim sokovima. Lisnato zeleno povrće pomaže u borbi protiv upala i detoksifikuje jetru, što posredno znači i detoksifikaciju kože.

Orasi
Orasi su prepuni vitamina B i E, važnih boraca protiv slobodnih radikala koji mogu da izazovu stres i bore. Osim toga, orasi sadrže i omega-3 masne kiseline koje kožu čine čvršćom, hidratizovanom i nahranjenom. Orahe možete da grickate u svako doba dana.


Citrusi
Vitamin C u agrumima (limuni, narandže, grejp, mandarine) pomaže u proizvodnji kolagena, koji je važan za čvrstoću i mladolik izgled kože. Osim toga, svima je već vrlo dobro poznata važnost vitamina C za dobar imunitet. Jedna limunada dnevno čini čuda za vreme viroza i prehlada, pa već danas gazirane sokove zamenite sveže ceđenim sokovima agruma.


Riba
Sirovi losos i tuna puni su omega-3 masnih kiselina koje će na lepotu vaše kože delovati poput prirodne hidratantne kreme, pa ih svakako treba uvrstiti u svoj svakodnevni meni.


Šargarepa
Šargarepe su bogate vitaminom A i biotinom koji čine osnovu za stvaranje novih ćelija kože. Uz njih stižu i antioksidanti koji su važni za opstanak kolagena, ali i u borbi protiv raznih upala. Umesto čipsa ili kikirikija, grickajte šargarepu.


Spanać
Spanać obiluje antioksidansima, koji su važni u borbi protiv starenja kože, ali i mineralima i vitaminima poput vitamina A, C i K. Spanać pomaže koži da ostane hidratizovana, a preporučujemo da ga dodate svojim sveže ceđenim sokovima ili da ga jedete sirovog, kao salatu.


Bobičasto voće
Bobičasto voće često je neizostavan deo mnogih finih kolača, ali je i odličan izvor antioksidansa koji štite ćelije kože od znakova starenja. U svoju ishranu uvrstite sveže bobice voća - ujutro za doručak uz žitarice, za dezert nakon ručka umesto čokoladne torte ili popodne kao užinu s jogurtom.


Cvekla
Cvekla je odlična za čišćenje krvi, čisti jetru, a i pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska. Što vam je krv čišća to će i vaša koža biti lepša. Ako vam se ukus cvekle ne dopada preterano, isprobajte saltau od rendane cvekle, šargarepe i jabuke. 


Jabuke
Jabuke sadrže polifenole koji mogu da deluju i poput prirodne krema za sunčanje. Osim toga, navodno je jedna jabuka dnevno pravi recept za dug i zdrav život. 


Bademovo mleko
Bademovo mleko, kao mleko drugih orašastih plodova, izuzetno je bogato bakrom, mineralom koji je važan kod proizvodnje kolagena, strukturnog proteina koji pomaže očuvanju elastičnosti kože i prevencije nastajanja bora. Uz bakar, bademovo mleko sadrži i visoki procenat mangana, minerala koji štiti kožu od štetnih UV zraka, pa pomaže u sprečavanju crvenila i svraba kože.







Izvor: http://www.cosmopolitan.rs
« PREV
NEXT »

No comments