NEWS
latest

01 June

Koje je najbolje vreme za šoljicu kafe?

Ako je prvo što ujutro uradite kuvanje vode za kafu onda biste trebali još jednom razmisliti o svom postupku. Kafa u to vreme i nije najefektnija.

Za većinu ljudi reč je o autosugestiji, više navici nego delovanju. Svesni smo kako kofein utiče na nas i da kafa ima mnogo dobrih svojstava (više pročitajte u tekstu Namirnice u kojima možete uživati i tokom dijete). Ali, na naše telo ne deluje najbolje ujutro, iako je tada najčešće pijemo.


Istraživanje

Svi smo se susreli sa danom kada nam ni dve šoljice kafe ujutro ne mogu pomoći. A zašto? E, tim pitanjem se bavi hronofarmakologija. Ova naučna disciplina se bavi ispitivanjem droga i lekova i njihovim uticajem na naš organizam, te koje je najbolje vreme za uzimanje pojedinih medikamenata.

Sve se svodi na “otkucavanje” našeg biološkog sata, koji može da promeni delovanje određenih lekova. Jednostavno rečeno naš organizam nije baš raspoložen da u određeno njemu nepogodno vreme primi i obradi određen lek, narkotik (kafu). Slično je i sa kofeinom, odnosno kafom.

Vaše telo je tako programirano da proizvodi razne “sokove” koji vas bude već oko 7 ili 8 ujutro (ili kada već ustajete). Telo već dobija ono što mu je potrebno za buđenje, pa tako kafa tada i nema neki efekat.

Pijete kofein u vreme kada vam zaista nije potreban. Za buđenje se već pobrinuo biološki sat. Vremenom bi to jutarnje ispijanje kafe postajalo sve manje efektivno.


Kada piti kafu?

Ako baš morate piti kafu ujutro najbolje je da je pomerite za period od 9:30 do 11:30 (u zavisnosti kada ustajete). Tada već nivo kortizola, zaduženog i za budnost, opada, pa bi i šoljica kafe mogla biti efektivnija.

Tokom dana je kafu najbolje piti oko 2:15 (kada su mnogi radnici najumorniji). A periodi od 12 do 13 ili od 17:30 do 18:30 nisu baš najidealniji za kafu.

Kada vama najbolje vreme za šoljicu kafe? Verujete li u ova istraživanja? Šta za vas znači ritual ispijanja kafe – buđenje ili momenat odmora sa prijateljima i najmilijima?


Izvor: http://lifepressmagazin.com
« PREV
NEXT »

No comments