NEWS
latest

22 December

Pravilna ishrana za blistav ten!

Zdravlje se u velikoj meri održava i na naš izgled. Osim što se osećamo dobro – tako i izgledamo, a jedna od očiglednijih odraza našeg zdravlja je – ten.

Ako želite da imate blistav ten, potrebno je da se zdravo hranite i unosite potrebnu količinu svih hranljivih i zdravih supstanci.


Vitamini

Kako bi koža bila zdrav i lepa i kako biste imali blistav ten – potrebno je da se hranite namirnicama koje su bogate vitaminima A, B, C i E, kao i masnim kiselinama omega 3 i 6, ali i onim namirnicama koje u sebi sadrže cink, selen i probiotike.


Na ovaj način koža će biti zaštićena od negativnih spoljnih faktora, toksina i UV zračenja, koji inače veoma negativno utiču na izgled kože.


Vitamin B6

Kada naš organizam ima dovoljnu količinu vitamina B6 – možemo biti sigurni da nam je koža zaštićena, a što je još važnije – reulisano je lučenje sebuma. Vitamina B6 najviše ima u integralnim žitaricama i hlebu, džigerici, spanaću, grašku, soji i bananama.


Kako na kožu utiče vitamin B12

Na kožu veoma povoljan uticaj ima i vitamin B12 (kog najviše ima u džigerici, mesu, ribi, jajima, mleku, soji, školjkama) koji učestvuje u sintezi aminokiselina zahvaljujući čemu se smanjuje masnoća kože i kontroliše pojava peruti.


Vitamin B5 i E

Kako bi izgledala što bolje koža mora biti i hidrirana, ali i elastična, zbog čega joj je potreban vitamin B5 i vitamin E – kojih najviše ima u integralnom hlebu, orasima, bademima i crvenom kupusu, zelenom povrću, kvascu i jajima.


Namirnice bogate omega 3 i 6

Namirnice koje su bogate masnim kiselinama omega 3 i 6, među kojima se nalaze sardine, tunjevina, bademi, orasi, lešnici, avokado, masline, biljna ulja, veoma su efukasne za očuvanje blistavog tena jer ograničavaju gubitak vode na ćelijskom nivou čime se održava vlažnost i elastičnost kože.

Izvor: http://edukacija.rs
« PREV
NEXT »

No comments