NEWS
latest

28 December

Podočnjaci su prvi signal koji nam organizam šalje kad postoji neki problem



Lice je ogledalo zdravlja, a pojava podočnjaka ponekad može da upućuje i na ozbiljne zdravstvene probleme pogotovu ako su u pitanju mlade osobe...

- Podočnjaci se javljaju usled dehidratacije i zastoja venske krvi i limfe u kapilarnom krvnom sistemu kože podočnjaka. Oni mogu da budu različitih boja. Tako tamni podočnjaci koji se manifestuju tamnim kolutovima, kesice tamne boje ili tako što je oko očiju izražen tamni krug. Obično su kesice ispunjene tečnostima i ukazuju na bubrežne tegobe, zbog čega pacijenta treba uputiti na kod nefrologa ili urologa. Tamni podočnjaci mogu da se jave i zbog povećanog nagomilavanja tamnog pigmenta melanina, što je posledica hormonskog poremećaja kod nadbubrežne žlezde - kaže dr Dragan Miljković.

Prema njegovim rečima, podočnjaci mogu upozoriti i na anemiju, kada se javljaju blede beonjače i svetle kesice, i tada je potrebno potražiti pomoć hematologa. Podočnjaci mogu da se jave i usled umora, neipavanosti, starosti, iscrpljenosti i tako upozore na loše životne navike, gde spadaju i pušenje, loša ishrana... Oni mogu da se jave i usled alergijske reakcije (beli, sa popunjenim kesicama) i zbog netolerancije na gluten (tamni kolutovi).

- Usled nedostatka vitamina, minerala, loše ishrane i moguće pojave atopijskog dermatitisa javljaju se nesimptomatični podočnjaci. Osim što mogu da ukažu na bolest, oni su i estetski problem. Da bi ih se rešio, pacijent prvo mora da se obrati lekaru kako bi se izbacile mogućnosti medicinske prirode i ukazalo na osnovni problem bolesti. Ako nije posredi medicinski problem, problem sa podočnjacima se rešava unošenjem dovoljnih količina vode jer je upravo dehidracija jedan od njihovih najčešćih uzročnika - objašnjava dr Miljković.


Kako kaže, gazirana pića i sokovi nisu od velike pomoći, već samo čista voda. Preporučuje se i zdrav san (osam sati dnevno), hrana bogata vitaminima i mineralima, vitamin B6 i K vitamin.

- Mogu pomoći i kreme koje sadrže hranljive materije potrebne koži, koje povećavaju cirkulaciju u koži i smanjuju stres kože - ističe dr Miljković.


Zašto se javljaju

  • Zbog nakupljanja vode u organizmu (hormonski status, oboljenja bubrega)
  • Zbog alergija i dermatitisa
  • Posledica pigmentacije posle porođaja
  • Zbog nedostatka proteina, esencijalne masnoće, B-vitamina i folne kiseline
  • Nesanica, stres, dugotrajan rad ispred računara, previše gledanja televizije, umor...



Kako ih lečiti i sprečiti

  • Koristiti kreme sa vitaminima C i K i alfahidroksilne kiseline
  • Spavanje na uzglavlju 
  • Hladne obloge ili odbačene kesice od čaja staviti na nekoliko minuta na oči
  • Masaža očiju (stimuliše cirkulaciju)
  • Najteži oblici se leče tako što se eliminiše uzrok i izbeljivanjem, obično pomoću lasera






Autor: Lana Gedošević
Izvor: http://zena.blic.rs
« PREV
NEXT »

No comments