NEWS
latest

12 February

Šta može da vam se dogodi nakon par sati gripa?


Virus gripa u Srbiji trenutno je u niskoj aktivnosti, ali je prenošenje virusa ubrzano u poslednje dve nedelje, a pojačano širenje gripa očekuje se nakon zimskog raspusta, kaže epidemiolog Predrag Kon i naglašava da je vakcinacija osnovna prevencija od gripa.  

Kon je naveo da je tokom prethodne sedmice registrovano oko 230 pacijenata sa gripom, a više od 16.000 sa akutnim respiratornim infekcijama što je, kako kaže, uobičajeno za ovaj period godine. 

- Raspust koji je počeo u petak uticaće da se smanji ubrzanje širenje gripa sve dok se đaci ne vrate u školske klupe i to treba imati na umu. Ali, to je potpuno uobičajeno za ovaj period - rekao je Kon za Vesti TV Prva. 

Podsetio je na osnovne karakteristike po kojima se prepoznaje grip koji se, kako je pojasnio, javlja naglo za razliku od svih drugih respiratornih infekcija, te pacijent može da za samo nekoliko sati postane ''ozbiljno bolestan". 

- U opšte simptome gripe spada povišena temperatura koja može da izostane kod starijih i onih sa slabim imunitetom, ali se javljaju opšta malaksalost i bol u mišicihima, zglobovima - ukazao je Kon. 

Kao treći simptom naveo je respiratne tegobe kao što su kijavica, kašalj, bronhitis i upala pluća koja može da bude komplikacija gripa ili direktno uzrokovana virusom.  

Kon je naglasio da je vakcinacija osnovna mera prevencije od gripa. 

- Kada bismo se masovno vakcinisali, epidemije uopšte ne bi bilo'', uveren je Kon koji je upozorio i da treba izbegavati masovne skupove, pogotovo u zatvorenim prostorima. 

Mera zaštite je, kaže, i redovno provetravanje prostorija, posebno u školama i predškolskim ustanovima gde je prenošenje virusa najizraženije. 

Epidemiolog napominje da osobe sa respiratornim tegobama treba da izbegavaju kontakt sa obolelima i starijim osobama, jer čak i blagi oblik gripa kod nekoga za druge pacijente može da bude fatalan. 

- Za hronične plućne i srčane bolesnike, dijabetičare, endokrine bolesnike grip je mnogo ozbiljnija bolest nego za druge, a oni koji imaju grip treba da izbegavaju kontakt sa takvim pacijentima - napomenuo je Kon. 


Izvor: vesti-online.com
« PREV
NEXT »

No comments