NEWS
latest

25 March

Šta jesti pre, za vreme i posle treninga

Baš kao što auto ne može da radi bez goriva, vaše telo ne može optimalno da radi bez odgovarajuće ishrane. Kada je reč o treninzima, navika da se pravilno hranite može da poveća efekte napornog truda.

Istraživanja pokazuju da pravilna i pravovremena ishrana pogoduje oporavku mišića, utiče na njihov rast, sportski potencijal, kao i na telesnu konstituciju. To znači da kada jedete određene namirnice u pravo vreme, možete da ostvarite brže svoje ciljeve. Hajde da pogledamo kako treba da se hranite pre, tokom i posle treniranja, pa da predstavimo i primere obroka ili užina za svaki od tih perioda. 


ISHRANA PRE TRENINGA

Da li ste ikada doživeli da vam opadne šećer u krvi dok vežbate? Osetili ste slabost, bol u glavi i telu? To se obično dešava zato što niste dovoljno jeli pre treninga.
Ispostavilo se da pravilna ishrana pre treninga nije važna samo za održavanje energije tokom treninga već je bitna i u sintezi proteina (rast mišića), ali i kod oporavka posle vežbanja.

Proteini i ugljeni hidrati pre

Istraživanja kažu da konzumiranje proteina i ugljenih hidrata pre treninga ima veći uticaj na rast mišića nego proteini i ugljeni hidrati koji se unesu nakon treninga. Tokom vežbanja, povišeni nivoi proteina i ugljenih hidrata u vašem organizmu omogućavaju veću isporuku aminokiselina u mišiće. To dovodi do bržeg rasta mišića nego kada jedete samo posle treninga. Uzimajte lagane obroke koji su bogati ugljenim hidratima i proteinima oko 15 do 45 minuta pre treninga kako biste pospešili rast mišića i sveukupnu snagu.

Naše preporuke za hranu pre treninga:

- Banane: One su prepune lako svarljivih ugljenih hidrata i kalijuma (što je važno za mišiće i funkcionisanje nervnog sistema)
- Voće i grčki jogurt: Gusti, kiseli grčki jogurt je odličan izvor proteina, dok je voće puno prirodnih ugljenih hidrata.
- Zob i protein u prahu: Zob sadrži sporo svarljive ugljene hidrate, a protein u prahu sadrži kompleks aminokiselina koje pospešuju rast mišića.
- Jaja i tost od celog zrna pšenice: Proteini i ugljeni hidrati... Treba li da kažemo više? 


UNOS HRANE TOKOM TRENINGA

Često se zanemaruje, ali pravilna ishrana tokom treninga može da igra veliku ulogu u poboljšanju rezultata samog treninga, kao i da potpomogne oporavku.
Ugljeni hidrati u vidu hrane ili pića tokom treninga
Konzumiranje ugljenih hidrata tokom vežbanja omogućava vašim mišićima da postižu više. Iako je to već dobro poznato među izdržljivim sportistima, studije pokazuju da ugljeni hidrati koji se unose tokom napornih treninga takođe poboljšavaju ukupni ishod treniranja. Tako da se jednostavnim dodavanjem ugljenih hidrata tokom treninga povećava opšta izdržljivost i dobijaju bolji rezultati. Razmislite o unosu energetskih pića koja sadrže ugljene hidrate ili proteinskih pločica sa ugljenim hidratima za vreme vežbanja, kako biste postigli najbolje rezultate. Ako radite vežbe kojima se povećava izdržljivost, trebaće vam više ugljenih hidrata tokom treninga, nego kada radite vežbe sa opterećenjem.

Naše preporuke za hranu i pića tokom treninga:

- Energetska pića sa ugljenim hidratima
- Proteinske pločice sa ugljenim hidratima


ISHRANA POSLE TRENINGA

Iako potencijalno ne tako korisno ili jednako važno kao i ishrana pre treninga, unos ugljenih hidrata i proteina posle treninga pozitivno utiče na ishod vežbanja.
Ono što jedete odmah nakon odlaska iz teretane će diktirati sintezu proteina koja se odvija nekoliko sati nakon što se vaše vežbanje završilo, pa i da utiče na razvoj mišića i njihov oporavak.

Kao dodatak vašoj ishrani nakon vežbanja, preporučujemo konzumiranje sporo svarljivih proteina pre spavanja (kao što je protein kazein). To pomaže bržem oporavku vaših mišića tokom noći, a isto tako i snabdeva vaše mišiće esencijalnim aminokiselinama dok spavate. 


Naše preporuke za hranu i grickalice posle treninga:

- Potpuni uravnotežen obrok: Poput ribe, piletine ili mesa s povrćem /salatom i riža ili krompir
- Proteinski šejk: Idealno bi bilo da sadrži 20-40 grama proteina i 40-100 grama ugljenih hidrata
- Proteinski sladoled: Ovako nešto teško se nalazi u Srbiji (ako pronađete, javite nam gde!)
- Protein kazein u prahu: Trebalo bi ga uneti 30 minuta pre spavanja.

Pravilna ishrana je ključna. Čak i ako se pravilno hranite, velike su šanse da ćete poboljšati izgled vašeg tela samom izmenom rasporeda obroka i dodataka ishrani. Tako će i vaši napori u teretani imati više efekta!

Ako sledite neki program ishrane poput fleksibilne dijete (dijeta u kojoj pratite unos proteina, ugljenih hidrata, masti i drugih makronutrijenata), uvrstite više ugljenih hidrata i proteina u ishranu pre, tokom i posle treninga.

Na kraju, znajte da ovaj način ishrane nije delotvoran baš za sve one koji treniraju. Svačije telo drugačije reaguje, pa isprobajte nekoliko različitih jela i grickalica dok trenirate i vidite šta je najbolje za vas!  





Izvor: http://nonstopfitness.rs 


« PREV
NEXT »

No comments