NEWS
latest

10 March

U kelju puno zdravlja u malo kalorija

Kelj je zeleno lisnato povrće koje ima izrazito veliku nutritivnu vrednost uz minimum kalorija. U kelju ćete naći obilje vitamina (A, Ce, K, Be-6) i minerala (mangan, bakar, kalcijum, kalijum). Osim toga, kelj je bogat i dijetnim vlaknima. Lako ga možete naći u našim supermarketima tokom većeg dela godine, a najslađi mu je ukus početkom proleća. Prilikom kupovine izaberite glavice manje ili srednje veličine, jer su velike glavice nešto gorčeg ukusa.

Najbolje je da kelj poprskan vodom u kesi čuvate u frižideru i da ga ne perete dok ne budete želeli da ga koristite. Upotrebite ga za 5-6 dana, po mogućnosti što pre. Što duže stoji, ukus kelja se menja, postaje gorak, a listovi polako venu. Možete ga čuvati i u zamrznutom stanju, pa ga bukvalno možete koristiti tokom cele godine. Kada se koristi iz smrznutog stanja nimalo ne gubi na ukusu u odnosu na svež kelj.

Ostanite zdravi

Kelj je sjajan izbor ako želite zdravo i ukusno da se hranite. Zbog organosumpornih jedinjenja koje sadrži, kelj je prirodni zaštitnik organizma od raka pluća, prostate i debelog creva, kao i karcinoma jajnika i raka dojke. Poznato je da mnogi fitonutrijenti deluju kao antioksidansi, sprečavajući slobodne radikale da oštećuju ćelije DNK i molekule holesterola. Osim toga, fitonutrijenti, kojima je kelj bogat, imaju značajnu ulogu u detoksikaciji organizma. Eliminisanjem toksina iz organizma, od kojih su neki i kancerogeni, značajno ćete smanjiti rizik od raka. Dovoljno je da se nedeljno pojede 400–650 g kelja. Da biste sve prirodne nutrijente sačuvali, najbolje je da kelj pripremate na pari.

Pored bogatstva organosumpornih jedinjenja, kelj je bogat i karotenoidima. Karotenoidi imaju ključnu ulogu za smanjenje rizika od katarakte i raka kože, jer štite naše oči od uticaja ultraljubičastog zračenja. Kelj je odličan izvor vitamina A jer sadrži veliku količinu beta-karotena. Sjajan je izvor vitamina Ce, koji je osnovni antioksidans rastvorljiv u vodi. Vitamin Ce sprečava slobodne radikale da načine štetu, posebno sistemu za varenje. Blagotvorno utiče na smanjenje tegoba kod astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa i značajno pojačava imuni sistem. Vitamin Ce sprečava oksidaciju holesterola, sprečavajući ga da se zalepi za zidove arterija.

Kelj sadrži dijetna vlakna, čime se smanjuje nivo holesterola i održava nivo šećera u krvi, što je značajno za osobe koje su obolele od dijabetesa. Pozitivno utiče i na kardiovaskularni sistem. S obzirom na to da 100 g kelja sadrži samo 33 kalorije, a obilje vitamina i minerala, s pravom se može svrstati u superhranu i kao takav postaje idealna namirnica za osobe koje žele da smršaju.

Priprema

Pre kuvanja ili spremanja u salati, dobro operite listove kelja pod mlazom vode. Jestivi su i listovi i stabljika, iako se ona u receptima ponekad odvaja. Ako recept tako nalaže, listovi se odvajaju tako što se uzduž saviju napola i, držeći ih drugom rukom, odreže stabljika. Priprema se obično kuvanjem ili kuvanjem na pari. Za salate se kelj termički ne obrađuje, već se samo usitni i začini. Jedna od najzdravijih salata od kelja dobija se kada se usitnjenim listovima doda sveže iseckan beli luk, a potom limunov sok i maslinovo ulje.

Kelj se može i dinstati sa seckanim jabukama. Prvo stavite jabuke da se dinstaju, a potom dodajte seckani kelj. Posle nekoliko minuta skinite poklopac, izvadite sve u činiju i dodajte seckane orahe i poprskajte sirćetom (možete koristiti balsamik ili jabukovo).

Ako vam ovo nije primamljivo, šta mislite o kombinaciji: prokuvani seckani kelj sa lomljenim bademom, feta sirom i maslinovim uljem kao prelivom za kuvane integralne makarone ili špagete? Mljac! Ako još niste probali kakav je ukus kelja sa mocarelom i paradajzom na domaćoj pici, krajnje je vreme!




Jasna Vujičić, nutricionista
Izvor: www.nadijeti.com
« PREV
NEXT »

No comments