NEWS
latest

05 April

Bon, Betovenov grad

Bon, grad na reci Rajni nalazi se na zapadu Nemačke. Grad Bon ima bogatu istoriju dugu skoro 2000. godina. Jedno od najvećih rimskih utvrđenja podignuto je baš ovde još u 1. veku stare ere. Bio je glavni grad Nemačke od 1949. do 1990. godine.

Bon ima i muzičku istoriju. Davne 1770. godine u Bonu je rodjen umetnik svetskog glasa Ludvig Van Betoven. Danas je Bon poznat kao Betovenov grad. Njegova rodna kuća pretvorena je u muzej i predstavlja kulturnu instituciju grada.

Muzej je otvoren 1893. i sada sadrži najveću svetsku kolekciju posvećenu Betovenu. U muzeju ima 150 eksponata raspoređenih u 12 soba. Istorijski eksponati ogledaju se u muzičkim instrumentima i originalnim rukopisima, tu su i originali notnih zapisa kompozicije Mesečeva Sonata, pisma, medaljoni, slike, nameštaj, kao i sve ostalo koje predstavlja kompozitorov život i rad.

U sklopu muzeja nalazi se digitalna Betovenova kuća koja obuhvata dva sprata multimedijalnih eksponata. Posetioci mogu hodati baštom i uživati u skulpturama usred prelepog zelenila. Muzej je otvoren svakog dana.







Izvor: www.beethoven-haus-bonn

Prevod: Redakcija Magazina InfoNet

Fotografije: Tobias Senger, Heribert Bechen, Martin Hedegaard, Mathias Zepper, Patty Ho, m66roepers, R/DV/RS, Ralf St., Thomas Depenbusch, Thomas
« PREV
NEXT »

No comments