NEWS
latest

25 April

Pet ideja kuda za 1. maj za malo para


Kultura izleta kao da se poslednjih godina izgubila u Srbiji, a izleti su najbolji način da najjeftinije vidite puno stvari. Evo nekoliko predloga ..

KADA bi privatno pitali turističkog radnika gde je najpametnije otputovati za 1. maj odgovorio bi: “Nigde”!

Naime, tokom praznika uvek je sve najskuplje, a sve je zatvoreno! Prema tome, ukoliko nigde ne putujete za vreme praznika, ne očajavajte, već narednog vikenda možete za se manje para bolje provesti.

To, naravno, nije razlog da nigde ne odete na izlet. Kultura izleta kao da se poslednjih godina izgubila u Srbiji, a izleti su najbolji način da najjeftinije vidite puno stvari.


1. TOPOLA

U samom srcu Šumadije, na nepun sat vožnje od Beograda, nalazi se pravi mali raj za sve izletnike koji osim roštiljanja i opuštanja uz piće žele nešto i da vide. Tolopa je savršen spoj prirode i istorije, a 1. maj je odlična prilika da se poseti zadužbinski kompleks dinastije Karađorđević sa velelepnom crkvom na Oplencu. A kada se umorite od obilaska i istorije, uvek možete da se uputite oplenačkim putem vina do nekog od izvrsnih vinskih podruma u ovom kraju.

2. PALIĆKO JEZERO

Palićko jezero spada u turistički najposećenija mesta u Srbiji i po svojoj lepoti i uređenosti može da stane rame uz rame sa svetskim centrima. Nalazi se u Vojvodini, na 8 kilometara od Subotice. Reč je o najvećem prirodnom jezeru u Srbiji. U blizini je i istoimeni zoološki vrt, a turistička sezona na ovom mestu tradicionalno počinje baš 1. maja.

3. DESPOTOVAC

Verovali ili ne, Despotovac je postao prava izletnička meka! Jer, pored Resavske pećine, koja je glavna atrakacija (više informacija - www.resavskapecina.rs) turisti sve češće idu i u obližnji Senjski rudnik. U blizini je i vodopadi Veliki buk i Lisine, kao i manastir Manasija.  Despotovac je idealano mesto za posetu kulturno-istorijskih spomenika i prirodnih bogatstva. 

4. SMEDEREVO

Na samo 45 kilometara od Beograda nalazi se pravi neotkriveni izletnički biser na Dunavu. Jer, Smederevo je poznato kao veliki industrijski centar i raj za vinopije, ali u ovom gradu se krije još mnogo toga. Neka 1. maj bude dan kada ćete početi da se upoznajete sa čarima ovog mesta! Prošetajte ulicama drevnog grada, uživajte u gradskim kafanama i restoranima i obavezno obiđite poslednju srpsku srednjovekovnu prestonicu i ujedno najveću ravničarsku tvrđavu Evrope.


5. SOKOBANJA

Srbija je država „hiljadu banja”, ali ovom prilikom želimo da vam predstavimo samo jednu – Sokobanju. Nalazi se na visini od 400 m nadmorske visine pa garantujemo da ćete, ako za 1. maj posetite ovo mesto, uživati u svežem vazduhu. Za razliku od drugih turističkih mesta, Sokobanja nije toliko posećena, pa predstavlja idealno mesto za beg od stvarnosti i aktivan odmor. Nalazi se između Rtnja i Ozrena. Za Sokobanju su vezani i Lepterija, izletište koje se nalazi uz Sokobanjsku Moravicu, i Sokograd, poznato srednjovekovno utvrđenje. U blizini banje nalazi se i vodopad Ripaljka, pa mesta za kampovanje i roštilj svakako ne nedostaju.


Autor: G.Č.

« PREV
NEXT »

No comments