NEWS
latest

05 April

Šta znači nedostatak vazduha, koje su posledice i terapija


ŠTA ZNAČI KADA NEMAM DOVOLJNO VAZDUHA?

Osećaj nedostatka vazduha, predstavlja simptom koji može da ukaže na više različitih bolesti i stanja. Latinski naziv ovog stanja je Dispnea odn. „ glad za vazduhom “. U našem narodu, ovaj se osećaj opisuje različito – kao gušenje, osećaj da su „ tesna pluća “, osećaj da postoji „ rampa “ prilikom udaha, osećaj da ne može da se „ uzdahne do kraja “, osećaj „ nelagodnosti u plućima “. Ovi brojni opisi zapravo u sebi sadrže kompleksnost mogućih oboljenja i stanja koja mogu biti u osnovi ovakvih tegoba.  


ŠTA MOŽE DA IZAZOVE DISPNEJU?

Postoje različite bolesti i stanja koja se vezuju za dispneju, a mogu biti vezani za:

Respiratorni sistem
  • Bronhijalna astma
  • Hronični bronihitis
  • Plućne fibroze ( pretvaranje plućnog tkiva u ožiljke )
  • Upala pluća
  • Pucanje plućne maramice
  • Voda u plućnoj maramici

Kardiovaskularni sistem
  • Ubrzani rad srca
  • Popuštanje srca
  • Drugi poremećaji srčanog ritma
  • Koronarna bolest
  • Upala srčanog mišića i srčane kese


Anemiju Oboljenja štitaste žlezde


Zato je važno da se nađe pravi razlog za osećaj dispneje, jer lečenje zavisi od tipa oboljenja koja izaziva osećaj nedostatka vazduha!?

Uzimajući u obzir brojna stanja i bolesti koje se povezuju za dispnojom, ukoliko se nedostatak vazduha javi kod osobe i ponavlja se, neophodno je što pre javiti se lekaru. Važno je da se na vreme urade osnovne laboratorijske analize, EKG i snimak pluća. Zavisno od nalaza, pacijent se dalje upućuje ka odgovarajućem specijalisti.

Hipoksija, je stanje smanjene količine kiseonika u ćelijama i tkivima, koje ima za posledicu poremećaj u funkcionisanju organa, sistema i ćelija, u organizmu čoveka nakon uspona približno iznad 1.500 metara nadmorske visine. Hipoksija aktivira čitav niz integrisanih fizioloških promena nakon uspona. Ove promene funkcija organizma imaju za cilj da povećaju snabdevanje tkiva i ćelija kiseonikom i najizraženije su u onim delovima tela koji su direktno povezani sa isporukom kiseonika (a to su kardiovaskularni i respiratorni sistem), ali ove promene se verovatno javljaju i u svim drugim sistemima organizma. 


Podela nadmorske visine

Prema fiziološkim efektima na organizam čoveka visina se može podeliti na: niske (0—2.440 m) i visoke (iznad 2.440 m) nadmorske visine. 

Indiferentna zona počinje od površine mora i proteže se do 1.525 metar). Do ove visine atmosfere u organizmu zdravog čoveka ne događaju se nikakve promene sa visinom, a zasićenje hemoglobina u arterijskoj krvi su uglavnom iznad 96% kod zdravih ljudi. Ako se uoče bilo koje promene na organizmu ili poteškoće u disanju do visine od 1.525 metara neophodno je javiti se lekaru.


Izvor: pulmologija.rs / wikipedija.rs

« PREV
NEXT »

No comments