NEWS
latest

15 April

Besplatna telefonska linija za prijavu rada "na crno"


Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obavestilo je građane i građanke Srbije da anonimno mogu da prijave radno angažovanje bez zaključenog ugovora o radu, kao i svaku drugu nezakonitost u radu.

Besplatna telefonska linija deo je projekta "Reci NE radu na crno", koji Ministarstvo sprovodi uz finansijsku podršku norveške ambasade.

Građani neregularnosti u oblasti radnih odnosa mogu anonimno da prijave pozivom na broj 
0800 300 307, navodi se u saopštenju.

Ministar Zoran Đorđević pozvao je sve kojima su uskraćeni osnovni principi dostojanstvenog rada da traže svoja zakonska prava i prijave rad "na crno".

- Od nelegalnog rada štetu imaju svi - država, poslodavci koji rade u skladu sa zakonom, a naročito radnici koji gube socijalne beneficije. Zato ohrabrujem sve građane da prijave ukoliko rade bez ugovora o radu i nisu prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje. Za ovakve prekršaje sankcije će snositi isključivo poslodavci, ne i radnici koji su radili na crno. Ministarstvo kojim rukovodim odlučno je u borbi za zaštitu prava radnika i omogućavanje zdravog okruženja za poslodavce, sa ciljem da Srbija bude uređena zemlja, rame uz rame sa zemljama EU – poručio je ministar Đorđević.

U sklopu projekta planirane su brojne aktivnosti, uključujući pojačan rad Inspektorata za rad na terenu i edukativne radionice širom zemlje.






Izvor: http://www.mojnovisad.com
« PREV
NEXT »

No comments