NEWS
latest

15 April

Oslo, zeleni grad

Kada se uzme u obzir teritorija na kojoj leži Oslo, glavni grad Norveške, onda on spada u najveće gradove na svetu. Ali samo 20% površine je urbanizovano i naseljeno, a ostalo čine parkovi, zaštićene šume, brda i stotine jezera. Sva ta priroda je lako dostupna iz bilo kog dela grada. Sam centar je najbolje obilaziti peške zato što u centru postoje pešačke zone od kojih je najpoznatija glavna ulica Karl Johans gate.
Uzdižući se iznad gradskih fjordova stoji veličanstvena Akershus tvrđava koju je izgradio kralj Hakon V krajem 13. veka,. Svake godine ceremonija dodele Nobelovih nagrada održava se u gradskoj kući u Oslu. Grad je prepun atrakcija, umetničkih galerija, muzeja. Jedan od najzanimljivijih je svakako muzej u kome se nalaze vikingški brodovi stari oko 1000 godina, potpuno očuvani. 

Frogner park je jedan od najvećih svetskih parkova sa skulpturama. Ima preko 200 skulptura i sve vode poreklo od istog autora. Norvežani uopšte, kao i građani Osla posebno, važe za najgostoljubivije ljude na svetu. Možda je to razlog više da posetite ovaj prelepi grad.

Redakcija Magazina InfoNet

Fotografije: Gunter Hentschel, Henning Klokkerasen, Iain Merchant, Jean-Pierre Daibera, Rudiger Stehn, Victoriano Javier Tornel, VisitOSLO





« PREV
NEXT »

No comments