NEWS
latest

23 April

5 najboljih čajeva za mršavljenje



Ovi čajevi ujedno mogu da vam pomognu da smanjite rizik od srčanih bolesti i dijabetisa.

Svaki od ovih čajeva ima sopstvena svojstva koja pomažu u mršavljenju – od zaustavljanja gladi, ubrzavanja metabolizma ili čak topljenja masnih naslaga. Mala napomena: pijte 3-4 šoljice čaja dnevno, bez zaslađivača. 


Za ubrzavanje metabolizma – Zeleni čaj

Pre vežbanja ubrzajte proces trošenja masnih naslaga pijuckajući zeleni čaj. U nedavnom istraživanju ispitanici koji su kroz 12 nedelja kombinovali dnevno ispijanje 4 šoljice zelenog čaja s 25-minutnim vežbanjem – izgubili su 2 kilograma više od osoba koje nisu pile čaj. I sve to zahvaljujući katehinima, flavonolima koji deluju na razgradnju masnog tkiva (posebno oko trbuha) i ubrzavaju sposobnost jetre da preradi masnoće u energiju.

Za topljenje pola kilograma nedeljno – Oolong čaj

Miks zelenog i crnog čaja, pun je katehina, koji pomažu mršavljenju jer ubrzavaju oksidaciju masti i poboljšava njihovo sagorevanje. Oolong čaj poboljšava funkcije enzima, što zauzvrat oslobađa višak triglicerida – to su masne naslage u telu i stoga može pomoći u mršavljenju, ali i u smanjenju krvnog pristiska i sprečiti hipertenziju. Istraživanje sprovedeno u Kini pokazalo je da su ispitanici koju su redovno pijuckali Oolong čaj izgubili do 4 kilograma kroz 6 nedelja, što je više od pola kilograma nedeljno.

Za suzbijanje želje za slatkišima i grickalicama – Čaj od nane

Napunite puni šolju čajem od nane, mente i uživajte u njegovom mirisu i ukusu – i tako mršavite. Isto kao što neki mirisi mogu podstaknuti glad, drugi mogu suzbiti apetit ili sprečiti želju za slatkim i slanim grickalicama. Istraživanje sprovedeno u časopisu Journal of Neurological and Orthopaedic Medicine pokazalo je da su osobe koje su mirisale nanu svakih dva sata izgubile oko tri kile u mesec dana – bez ikakve posebne dijete. Jednako tako i ispijanje čaja od nane (i njegov miris) mogu biti odlična pomoć kad vas uhvati glad ili želja za grickanjem.

Za sprečavanje stvaranja novih masnih naslaga – Beli čaj

Beli čaj se (kao i crni, Oolong i zeleni) dobiva preradom listića biljke Camellia sinensis (dobiva se od pupoljaka i prvih listova), a upravo je ovaj čaj najmanje obrađen i nije oksidiran te ima najviše antioksidanata među ova četiri čaja (i tri puta više polifenola od zelenog čaja). Brojna istraživanja pokazala su da beli čaj može istovremeno podstaknuti lipolizu (razgradnju masnih naslaga) i blokirati stvaranje novih masnih stanica. Konzumacijom ovog eliksira mladosti, dugoječnosti i lepote poboljšaćete svoju liniju, ali ujedno i zaštititi celo svoje tijelo (beli čaj kao najjači antioksidant) kao i povećati imunitet organizma.

Za zaustavljanje gladi – Rooibos čaj

Rooibos čaj se dobiva od fermentiranih, osušenih i usitnjenih listova južnoafričke biljke Aspalathus linearis. Ovaj čaj je bogat flavonoidima, fenolima i polifenolnim kiselinama, od kojih su posebno važni aspalatin i katehin. O katehinu smo već pisali kod zelenog i belog čaja, a što se aspalatina tiče – dokazano je da ovaj sastojak smanjuje hormone stresa koji izazivaju glad i pohranjivanje masnoća (i koji su povezani uz povišen pristisak, kardiovaskularne bolesti i dijabetis). Upravo je zato rooibos odličan za zaustavljanje gladi, a dobra vest je i što ne postoje ograničenja količine čaja koja se sme dnevno popiti, jer rooibos ne sadrži nikakve štetne sastojke poput kofeina i teina.






Izvor: http://www.elle.rs

« PREV
NEXT »

No comments