NEWS
latest

01 January

Čaj od djumbira

Čaj od djumbira – prirodni lek protiv upala i drugih zdravstvenih tegoba 

Djumbir često možemo da vidimo u kuhinji gde se koristi kao začin. Kao začin, djumbir daje Vašim jelima neverovatan ukus i aromu, a istovremeno ima i povoljan uticaj na naše zdravlje.

Započnite dan čajem od djumbira koji je vrlo lako pripremiti. Jednostavno, samo ključalom vodom prelijete preko korena djumbira isečenog na kriške. Eventualno dodavanje meda i limuna je način da čaj ima bolji ukus, i da imamo dodatnu korist na naše zdravlje.

Čaj od djumbira, sa medom i limunom dobar je za:

  • Pomoć kod varenja i loše probave
  • Smanjuje nadutost i grčeve u stomaku
  • Pomaže kod mučnine i povraćanja
  • Za bolju cirkulaciju
  • Jača imuni sistem
  • Respiratorne probleme astmu i bronhitis
  • Povećava znojenje
  • Smanjuje stres i nervozu
  • Ublažava menstrualne bolove
  • Topi masti i pomaže u gubitku kilograma
  • Smanjuje bolove u grlu kao i za lečenje sinusa
  • Sprečava zgrušavanje krvi
  • Smanjuje nivo holesterola
Djumbir je dokazano dobar u borbi protiv raka, naručito raka jajnika, takodje i kao zaštita od raka debelog creva. Med i djumbir smanjuju šansu za pojavu, rast i metastazu raka, takodje smanjuju simptome hemoterapije. Istrazivanja su pokazala da čaj od djumbira ima umirujući efekat na creva i digestivni trakt. Stimuliše lučenje žuči koja pomaže da se rastvaraju masti, stimuliše rast crevne flore, bolje varenje i pražnjenje creva. Takodje, stimuliše apetit, pomaže u mršavljenju. Djumbir može pomoci da nivo glukoze u krvi bude pod kontrolom.

Za opšte zdravlje, blagodet djumbira je ta da pomaže kod jutarnje mučnine, a to je posebno dobro za trudnice koje pate od naleta jutarnje mučnine. Djumbir je bezbedan u malim količinama za trudnice i nema neželjene efekte na ishod trudnoće.  Smanjuje artritis i upalu zglobova. Pokazalo se da djumbir smanjuje zapaljenja i olakšava bolove. Redovno začinjavanje obroka sa svežim djumbirom pomoćiće kod artritisa. Ako imate astmu, djumbir je nacin da otvori vaše disajne puteve, poboljsaće cirkulaciju i dati energiju kada se osećate umorno i tromo.

Čaj od djumbira će zagrejati vaše telo iznutra. Veoma okrepljujući čaj za ublažavanje bolova u grlu, bori se protiv prehlade, ublažava mučnini i loše varenje.

Osnovni jednostavan recept za čaj od djumbira

Prvo oljuštite koren djumbira. Potrebno je za jednu šolju čaja : 1 kašičica rendanog ili iseckanog korena djumbira, 1 šolja ključale vode, med i limun po ukusu. Koren djumbira preliti ključalom vodom i ostaviti da odstoji 5 – 10 minuta. Procediti čaj u šolju i dodajte po želji med i limun. Čaj se može podgrejavati, a takodje, može stajati u frižideru i piti ga kao ledeni čaj. Ako želite da povećate efekat čaja dodajte prstohvat aleve paprike, to će pomoći kod preznojavanja za slučaj kada ste prehladjeni.





DJUMBIR I LIMUN ZA MRŠAVLJENJE, kako da izgubite na težini sa djumbirom i limunom

Oba sastojka imaju svojstvo da eleminišu masti, sagorevaju kalorije, pomažu u detoksikaciji tela. Možete izgubiti težinu prirodno i dobiti dobre rezultate, ako se pridržavate ovog recepta.  Prokuvajte dve šolje vode. Kada je voda spremna, dodati malo rendanog djumbira, dve kašičice, i pustite da odstoji prekriveno oko 5 minuta. U gotov čaj iscedite sok od jednog limuna. Čaj od djumbira i limuna najbolje je da pijete pre obroka (doručka). Da bi izgubili kilograme uz pomoć djumbira i limuna, takodje, morate da se pravilno hranite, da se odreknete brze hrane, gaziranih sokova, masti, šećera, brašna i drugih nezdravih namirnica. Potrebno je da pijete najmanje dve litre vode svaki dan, i da počnete sa nekom fizičkom aktivnošću.


Djumbir u prahu i med

Savet kako da uvedete djumbir u svakodnevnu rutinu. Za ovu poslasticu od djumbira treba nam djumbir u prahu i med. Kombinujte kašiku djumbira u prahu sa medom, mešajte kašikom da se lepo sjedini, pa namazati na parče hleba ili tosta. To je odličan način da započnete jutro ili da uživate u zdravoj užini u popodnevnim časovima.

Koliku kolicinu djumbira smemo da unesemo u toku dana? Pre početka lečenja sa nekim biljnim dodatkom, uključujući i koren djumbira, uvek se posavetujte sa lekarom. Za decu uzrasta od 2 do 6 godina ne bi trebalo da konzumiraju više od 2 miligrama korena djumbira. Iznos koje vaše dete može da uzme u toku dana varira u zavisnosti od telesne težine deteta. Uvek se posavetujte sa pedijatrom pre nego što počnete da dajete detetu djumbir. Odrasli treba da ograniče unos na 4 grama djumbira dvevno. Tokom trudnoće žene ne bi trebalo da uzimaju više od 1 grama korena djumbira dnevno. Trudnicama se savetuje 250 miligrama četiri puta na dan, kako bi se smanjila mučnina.


KONTRAIDIKACIJE DJUMBIRA

Lečenje korenom djumbira ne može biti prikladno za svakoga. Deci mladjoj od 2 godine ne treba davati djumbir. Ako imate napade žuči, posavetujte se sa svojim lekarom pre uzimanja korena djumbira, jer dodatno može pogoršati simptome. Izbegavati koren djumbira ukoliko imate ličnu istoriju srčanih problema, poremećaj krvarenja ili dijabetes. Ne uzimati koren djumbira u kombinaciji sa lekovima kao što je varfarin lek protiv zgrušavanja krvi. Ova kombinacija može povećati rizik od pojave modrica ili drugih komplikacija. Takodje, djumbir značajno može smanjiti nivo šećera u krvi, ili krvni pritisak, kada se koristi sa lekovima za dijabetes ili lekovima za krvni pritisak.


NEZELJENI EFEKTI DJUMBIRA

Blage posledice koje se mogu javiti nakon tretmana korenom djumbira su mučnina, gorušica, podrigivanje, ili bol u stomaku. Može izazvati grčeve, nadutost ili dijareju. Ako koren djumbira dodje u kontakt sa kožom može izazvati iritaciju, uključujući crvenilo. Ovi sporedni efekti su trenutni i nestaju ubrzo nakon tretmana.

Autor: Kofer pun Snova


« PREV
NEXT »

No comments