NEWS
latest

14 May

Oprez: Šest izazivača raka u našim domovima

Za mnoge je kuća utočište gde se osećamo najsigurnije. Međutim, nedavne studije pokazale su da moderni domovi ipak nisu toliko bezbedni i da kriju supstance koje ugrožavaju zdravlje.

Brojni proizvodi koji se nalaze u našem domu sadrže sastojke koji mogu uzrokovati alergiju, astmu, ali i kancer. 

Oslobodite se ovih kancerogenih proizvoda i obezbedite sebi i svojoj porodici zdravo okruženje: 


Osveživači prostora
Stručnjaci su utvrdili da mnogi osveživači pogoršavaju astmu i utiču na reproduktivni razvoj, ali i da su prepuni toksičnih i opasnih materija, koje su kancerogene. Korišćenjem osveživača koncentracija štetnih materija u unutrašnjosti našeg doma je 100 puta veća nego u spoljašnjem prostoru. Umesto toga, najbolje je da koristite eterična ulja, jer imaju isti efekat, a ne štete našem zdravlju.


Sveće
Studija Komisije za bezbednost potrošačkih proizvoda u Americi pokazala je da 40 odsto sveća, koje se mogu naći u slobodnoj prodaji, sadrži olovne žice unutar fitilja. Obično se ovakvi fitilji mogu naći na mirisnim svećama. Naime, mirisna ulja omekšavaju vosak, a proizvođači dodaju olovo kako bi napravili čvrst fitilj.

Izloženost velikim količinama olova posebno je štetno za mališane, može dovesti do poremećaja hormona, problema u ponašanju, teškoćama u učenju i drugim zdravstvenim problemima.


Boje i lakovi
Boje i lakovi sadrže isparljiva jedinjenja koja dovode do pojave raka, ali i brojnih drugih oboljenja. Deca su posebno osetljiva na ove toksine, jer je njihov imuni sistem nedovoljno razvijen. Budite oprezni u rukovanju sa takvim proizvodima i umesto njih koristite boje na bazi biljaka. Takođe, koristite lepak, boje i markere na bazi vode, a izbegavajte one koji sadrže aceton, heksan, heptan ili toluen.


Šamponi
Možda ste iznenađeni, ali treba da znate da su obični šamponi prepuni otrova. Međutim, uticaj ovih toksina se još uvek testira, pa naučnici nisu sigurni da li izazivaju rak ili ipak ne. Kako god, ne treba rizikovati, pa je preporučljivo da umesto kupovnih šampona napravite sami prirodan šampon. (Na primer, ogulite limun i zajedno sa oguljenim krastavcem ga ubacite u blender).


Antiperspiranti
Obični dezodoransi i antiperspiranti uglavnom sadrže sastojke koji mogu da izazovu rak. Ovi proizvodi su napravljeni tako da ostaju na našem telu dugo nakon našenja, što povećava apsorpciju hemikalija kroz kožu. Izbegavajte opasne proizvode i koristite prirodne alternative.


Tuš zavese
Platične zavese za kadu i tuš kabinu oslobađaju otrovne hemikalije. One emituju opasne supstance iliti isparljiva organska jedinjenja.


Smanjite upotrebu ovih proizvoda i vaš dom će sigurno biti bolje mesto za život!


Izvor: yumama.com

« PREV
NEXT »

No comments