NEWS
latest

23 May

Vreme je za pitanje – kako koristiti telefon u romingu?

Počela je sezona odmora i najmanje o čemu želite da mislite je "koliki će mi biti račun za mobilni telefon kada se vratim“.  

Kako onda rukovati pravilno telefonom u romingu? Kako da koristite roming pakete, da zadovoljoite svoje potrebe, a da se ne iznenadite visinom računa kada se vratite?

Ova pitanja će nas mučiti još neko vreme s ozbirom na to da još uvek nije postignut dogovor oko ukidanja rominga.

Dok se to ne dogodi, prvi savet je - upoznajte svoj mobilni telefon.

Mnogi pametni telefoni sadrže aplikacije koje zahtevaju vezu sa internetom kao što je, na primer, automatsko ažuriranje softvera, aplikacija ili elektronske pošte...

Stručnjaci iz Mobilne telefonije Srbije upozoravaju da i kada imate pristup besplatnoj konekciji, morate biti oprezni. Njihov savet je da pre puta obavezno isključite prenos podataka preko mobilne mreže, što jednostavno možete učiniti u podešavanjima Vašeg telefona.

Takođe, trebalo bi da isključite opciju atomatskog ažuruiranja softvera jer na taj način onemogućavate aktiviranje internet konekcije bez vašeg znanja.

Način isključivanja ove opcije zavisi od operatera koji koristi vaš mobini telefon. Ako ste u međuvremenu menjali uređaj, proverite da li na adekvatan način umete da obavite tu operaciju.

Uzrok visokih račuina često je i to što korisnici nekada zaborave da se različite usluge različito tarfiraju u romingu i domaćem saobraćaju. Slanje SMS poruke za proveru stanja na računu kod nekih operatera se tarifira kao slanje sms poruke u romingu, na primer, zato bi trebalo da se se suzdržite od proveravanja stanja dok te na odmoru.

Ukoliko koristite govornu poštu, isključite je pre polaska na put, jer se prijem i preslušavanje govorne pošte tarifira kao dolazni i odlazni poziv. To znači da bi i samo preslušavanje poruke moglo mnogo da vas košta.

Da biste izbegli sve ovo, postoji niz letnjih roming paketa koje možete da aktivirate jednim sms, a koji vam mogu doneti veliku uštedu.

Za Vas koji putujete u Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, Telekom Srbija pripremio je povoljne Biz m:tel roming dodatke uz koje možete znatno da uštedite.

raspolaganju su Vam Biz m:tel 10, Biz m:tel 30, Biz m:tel 90, Biz m:tel 180 ili Biz m:tel 365 u zavisnosti da li dodatak želite da koristite 10, 30, 90, 180 ili 365 dana. 


Izvor: B92 
« PREV
NEXT »

No comments