NEWS
latest

18 July

Čaj od peršuna

Peršun kao lek u narodnoj medicini

Čaj od peršuna je popularni napitak koji je pravo rešenje za vas ukoliko želite da se rešite viška kilograma i uklonite celulit, ojačate imunitet, ublažite menstrualne bolove, ali i da zaštitite svoj organizam od malignih oboljenja. Iako se pravi od biljke koja se najčešće koristi kao začin pri pravljenju jela, njegovo lekovito toplo piće pomoćiće vam da se ujedno rešite i probavnih smetnji, problema sa jetrom, modrice, infekcija urinarnog trakta i kamena u bubregu.

Peršun je biljka koja se podjednako može koristiti kao začin i kao lek. Prilično je jednostavno uzgajati ga u baštama i dvorištima, a veoma je dostupan i jeftin na pijacama i u supermarketima. Od davnina ga ljudi smatraju eliksirom vitalnosti i lekovitim napitkom, jer su ga još stari Grci upotrebljavali kao dodatak jelima zbog njegovog prijatnog ukusa.

Osim toga, od tog vremena pa do danas, čaj od peršuna se priprema kao pravi i provereni narodni lek za probleme sa urinarnim traktom ali i kada je reč o regulisanju telesne težine, postiže više nego dobre rezultate.

Kada je u pitanju lekovitost, peršunov čaj je najvažniji i najbolji prirodni medikament koji će vam sigurno pružiti pregršt vitamina i minerala koji će se pobrinuti da se osećate bolje i da to i drugi vide. Naime, veoma je bogat vitaminima A, E i C koji će vam obezbediti i očuvati bolji vid, lepu kosu i kožu, bolje pamćenje, kao i jači imunitet, naročito sa dolaskom nešto hladnijih jesenjih i zimskih dana.


Izvaredan napitak za bubrege i učestale urinarne infekcije

Iako čaj od peršuna nije previše popularan kao drugi slični napici, prava je šteta da ga ne koristite ukoliko želite da obezbedite sebi prirodnu dozu lekovitih materija koje će vam pomoći da ublažite, a na kraju i eliminišete probleme i infekcije urinarnog trakta.

Osobe koje pate od problema ove prirode, sigurno trebaju da koriste peršunov čaj protiv ešerihije. Pošto je u pitanju infekcija koja pogađa i odrasle i decu, sasvim je bezbedno da ovaj napitak koristi svako, bez obzira na životnu dob.

Posebno je važno istaći činjenicu da esencijalna ulja koja se nalaze u listu peršuna sadrže jedinjenja koja sprečavaju stvaranje malignih oboljenja. Najčešće se u alternativnoj i narodnoj medicini koristi čaj od peršuna protiv raka pluća, jer zahvaljujući visokom nivou miristicina stvara se prirodni odbrambeni mehanizam koji štiti ovaj vitalni organ od pojave tumora, posebno kad je reč o štetnom uticaju duvanskog dima.

Pošto sadrži i vitamin B, koji je važan za zdravlje kardio-vaskularnog sistema, redovna upotreba čaja od peršuna zaštitiće vaše vene i srce od bolesti koje su danas sve učestalije. Pre svega, uklonićete loš holesterol koji se taloži u krvnim sudovima, a samim tim znatno ćete smanjiti mogućnost za dobijanje srčanog i moždanog udara.

Malo je poznato da čaj od peršuna pomaže i pri uklanjanju lošeg zadaha iz usta, a pri tom jača zube i desni, te sprečava paradentozu. Pored toga, ukoliko osećate nadutost i težinu u donjem delu stomaka onda je pravi izbor peršunov čaj. Razlog tome je što se ovaj napitak jak i efikasan diuretik, pa ćete njegovom redovnom upotrebom sprečiti i eliminisati pojavu zatvora, ali i dijareje.


Ostale zdravstvene prednosti peršunovog čaja
  • Pomaže lečenju artritisa i reume, eliminiše sve upale iz organizma i pomaže brzi oporavak nakon prehlada i virusnih infekcija, naročito pneumonije;
  • Deluje kao antioksidans, oslobađa telo od slobodnih radikala, pri tom čisti bubrege, jetru i bešiku od svih toksina koji mogu da prouzrokuju brojne bolesti;
  • Snižava krvni pritisak, pri čemu ne dovodi do osećaja pospanosti i malaksalosti;
  • Posebno se ženama preporučuje čaj od peršuna nakon porođaja, jer smiruje matericu i pomaže celokupan oporavak;
  • Pošto je bogat gvožđem, ovaj napitak je veoma efikasan u borbi protiv anemije, a najviše se je preporučljiv za decu.
  • Odlično prirodno sredstvo protiv menstrualnih bolova

Svaka žena se sigurno susreće sa problematikom bolnih kontrakcija u donjem delu stomaka tokom ciklusa. U tom slučaju, najsigurnije i najbolje je koristiti čaj od peršuna protiv menstrualnih bolova, jer on ima brzo, a što je najvažnije – efikasno delovanje. Savetujemo vam da ga pijete ujutru i uveče, a po potrebi i još jednom tokom dana.

Ovaj napitak prirodno deluje na mišiće u celom organizmu i ima uticaj na jačanje krvne slike. Pored toga, podstiče i lučenje ženskog hormona estrogena koji blagotvorno deluje na matericu, smanjujući i naposletku ukloniti grčeve. Samim tim, čaj od peršuna protiv menstrualnih bolova sprečiće da malaksalost i vrtoglavicu, pa ćete samim tim ćete biti bolje raspoloženi.


Kako se pravi čaj od peršuna kod kuće

Ukoliko ste se zapitali kako napraviti čaj od peršuna treba da znate da vam je potrebno:

1 ili 2 kašičice osušenog lišća ove biljke, koje zatim treba da stavite u šolju i da ih prelijete sa 2 decilitra vrele vode. Ostavite da odstoji oko 10 minuta i što bolje procedite. Kako biste poboljšali njegov ukus, možete da dodate i sok od ceđenog limuna, jer je to idealna kombinacija za eliminisanje brojnih zdravstvenih tegoba, a pogotovo ukoliko imate problema sa zatvorom.

Uvek možete da ga zasladite onoliko koliko želite, jer ovaj peršunov čaj može da ima prilično jak, a za neke ljude i gorak ukus. Preporučujemo da kao zaslađivač upotrebljavate domaći med, mada ukoliko želite da smršate, najbolje je da izbegavate njegovo, kao i korišćenje šećera.

Osim toga, možete da pripremite i dnevnu količinu napitka od peršuna, tako što ćete upotrebiti 30 grama osušenog lišća i korena i ubaciti ga u litar vrele vode. Tako ohlađen napitak možete da sipate u flašu i da pijete tokom dana, po potrebi.

Kao što vidite priprema čaja od peršuna je veoma jednostavna, a a zavisnosti od zdravstvenih tegoba, preporučena dnevna doza je 2 do 3 šolje dnevno.






Peršun čaj za mršavljenje postiže odlične rezultate

Visok nivo vitamina C, osim što obezbeđuje jači imunitet, takođe je jedan od ključnih elemenata kada je regulisanje telesne težine u pitanju. Neverovatno je koliko je lako da oslabite ukoliko se odlučite za čaj od peršuna.

Razlog ovome leži u tome što ovaj napitak podstiče izbacivanje viška tečnosti iz organizma, koji nam stvara osećaj težine, tromosti i nezadovoljstva svojim fizičkim izgledom.

Da biste skinuli čak pet kilograma za dva dana, najidealnije rešenje je upravo čaj od peršuna za mršavljenje koji će vam biti sigurno sredstvo da stignete do željenog cilja. Potrebno je da dnevno konzumirate litar ovog napitka, a slobodno možete da dodate i nešto veću količinu osušenog lišća pri njegovoj pripremi.

Osim što ćete sigurno smršati, rešićete se i svih nagomilanih toksina, holesterola i bakterija iz organizma. Veoma je važno da svaka dijeta može da dovede do toga da se organizam značajno iscrpi i time naruši celokupno zdravstveno stanje. Zato je bitno da znate da je peršunov čaj najbolji način za zdravo mršavljenje.


Izaziva li nuspojave i na šta obratiti pažnju

Opšti savet kada je reč o ovom napitku jeste da ne prekoračite količinu od litra dnevno. Posebno skrećemo pažnju da čaj od peršuna u trudnoći nije preporučljiv, jer deluje na matericu, pa može da izazove ozbiljne probleme. Slobodno možete koristiti ovu biljku kao začin, jer su u pitanju zanemarljivo male količine koje ne mogu da imaju neželjenih efekata po vas i po sam plod.

Pošto snižava nivo šećera u krvi, kod nekih osoba može da dovede do hipoglikemije. Stoga je važno da, ukoliko već imate ovakvih problema, umereno koristite ovaj napitak i da redovno kontrolišete krvnu sliku. Takođe, ako imate zakazan hirurški zahvat, savetujemo da čaj od peršuna ne konzumirate najmanje dve nedelje pre i dve nedelje posle operacije.


Izvor: http://zdravailepa.com/

« PREV
NEXT »

No comments