NEWS
latest

19 July

Čaj od nane
Nana, prirodni lek za mnoge bolesti

Čaj od nane (mente) ima svako domaćinstvo, najčešće zbog prijatnog ukusa i mirisa. Da li znate koliko je lekovit? Skoro da nema bolesti koju nana ne leči!

Jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka našeg podneblja je nana. Mada raste samoniklo, kao korov, potpuno je sigurna za upotrebu i veoma dobro sredstvo za ublažavanje raznih zdravstвenih tegoba, a uz sve to, prijatnog je ukusa! 

Leči grčeve, želudačnu nervozu, osip... U prošlosti, čaj od mente koristio se kao sredstvo u borbi protiv glista, za smanjenje nadražaja na povraćanje, protiv kolere, bola u uvu i krvavih sekrecija iz pluća. Danas se čaj od listova nane upotrebljava kao pomoćno sredstvo u ublažavanju simptoma lošeg varenja: grčeva, nadutosti, želudačne nervoze, gorušice, nadraženosti creva, povraćanja i zatvora. Može olakšati menstrualne tegobe, pomoći kod upale sluzokože u ustima i nakupljanja katara u gornjem delu disajnih puteva, a često se preporučuje kao sredstvo protiv nesanice. Oblozi od mente koriste se i za osip i crvene oči, a čaj ublažava menstrualne bolove. 

Nana se može koristiti i za poboljšanje apetita. Posle šolje čaja, osećaj gladi je zaustavljen kratko vreme, ali je posle toga jako pojačan. Zbog toga se onima koji žele malo da se ugoje preporučuje da pola sata pre jela popiju šolju čaja od mente. 

Osim u obliku čaja, nana se može pronaći u obliku kapsula, tinkture, eteričnog ulja i dražeja za sisanje. Delovanje je isto ili slično. 


Čaj za opuštanje 

Nana je od davnina vrlo uspešno koristi za lečenje nazeba i u tome je vrlo uspešna, ali je efikasna i za umirenje i jačanje nerava. Kombinovana s ruzmarinom i matičnjakom pojačava psihičku otpornost i leči emotivnu nestabilnost. Čaj se priprema tako što se pomeša ista količinu te tri biljke te se ukupno jedna kašika mešavine prelije šoljom vrele vode i ostavi da 10 minuta. Pije se dnevno tri šolje, najbolje pre glavnih obroka. 


Protiv proliva i bolesti organa za varenje 

Napravi se mešavina od nane i kamilice, u jednakom odnosu. Tri velike kašike ove mešavine prelije se s pola litra kipuće vode i ostavi da stoji dva sata, pa procedi. Ovaj čaj mogu da piju i deca. 


Protiv nesanice 

U 60 grama hmelja (Humulus lupus) dodati po 20 grama mente i matičnjaka (Melissa officinalis), pomešati, pa od toga tri velike kašike prelit s pola litra kipuće vode. Poklopiti i posle dva sata procediti. 

Isto je efikasno ako se pomeša 10 grama nane i valerijane (macina trava, odoljen – Valeriana officinalis) i preliti sa 2,5 dl kipuće vode. Piti pre spavanja. 


Protiv migrene 

Pet kapi eteričnog ulja mente na kocki šećera ili keksu deluje protiv vrtoglavice, migrene, glavobolje i mučnine. 

Nana se, osim za lekovite čajeve, koristi se i kao začin uz razna jela, posebno za jela od mesa i divljači. Postoji više vrsta mente, a pripada familiji usnatica, kao i origano, majčina dušica, ruzmarin, lavanda, bosiljak i drugi.


Izvor: http://www.b92.net/
« PREV
NEXT »

No comments