NEWS
latest

24 August

Alberobelo, gradić kao iz bajke

Alberobelo je gradić na jugu Italije, udaljen  samo 50 kilometara od velike pomorske luke Bari, u Itria dolini. U Srbiji se jako malo zna o ovom interesantnom i neobičnom gradiću, dok se u svetu nalazi na listi onih destinacija koje bi svakako trebalo iz puno razloga posetiti. 

Gradić Alberobelo leži na dva brda, a svetsku slavu stekao je zahvaljujući jedinstvenim malim belim kućama koje nazivaju "Trulli". Kućice su izgradjene u 14-tom veku, bez korišćenja betona. Od 1996. godine nalaze se pod zaštitom UNESKA.

Kada se uz stepenice kuće Martellotta popnete na vrh krova, vidi se panorama celog kraja.
"Trulli" kućice napravljene su od nepravilnog krečnjačkog kamena, a na vrhovima krovova nalaze se simboli koji imaju religiozno značenje. Sve kuće su veoma male, i uglavnom se koriste u turističke svrhe za prodaju suvenira i mini restorane. Mali parking placevi, sa malo većom cenom parkinga, obezbeđeni su okolo celog Trulli naselja. 

U par malo većih Trulli kućica nalazi se nekoliko mini hotela i apartmana. I pored toga što su objekti sa 3 ili 4 zvezdice, prenoćište sa doručkom nemate jeftinije od 100 eura za dve osobe. 

Najposećeniji restoran je Il Ristorante La Cantina gde možete uživati u izobilju domaće italijanske hrane. Na glavnom ulazu u Trulli naselje nalazi se mini supermarket ali u odnosu na ostale markete u italiji znatno skuplji. 
U okolini Alberobela postoji veliki broj vikend kućica, i svaka od njih izgrađena je na isti način. Ceo kraj izgleda kao iz bajke ...  Ako obilazite gradove na jugu Italije obavezno izdvojite i jedan dan za Alberobelo, nećete pogrešiti ...

Alberobelo, Italija
Tekst i fotografije: Nataša Č.V.

« PREV
NEXT »

No comments