NEWS
latest

22 August

Kako da naučite decu da pravilno obavljaju kućne poslove

Deca nam neizbežno zadaju puno više posla po kući. Ali pre nego što se pomirite sa tim zadatkom pokušajte da ih naučite na vreme da obavljaju kućne poslove umesto da ih samo nameću. To neće samo vama olakšati život već će i njima usaditi dugoročne korisne navike o održavanju urednog doma i higijene. Evo 6 načina da privolite i naučite decu kako da rade kućne poslove. 


1. Vreme je za sređivanje

Prvo i osnovno je da čim ustanu nameste krevet. Otići iz kuće a ne namestiti krevet je odraz lenjosti, neurednosti i neorganizvanosti u životu.

Sređivanje treba da bude dnevna rutina vaše dece-baš kao što je to vreme za domaći ili priča pred spavanje, ali budite mudri pri štopovanju. Na primer, 10 minuta pre početka njihove omiljene serije, ili malo pre nego što ćete servirati večeru je sasvim dovoljno za svakodnevnu akciju.

Dobro je imati, pored onoga za redovno, i povremeno zvono za čišćenje. Ono je naročito pogodno nakon velikih majstorija ili kada dolaze gosti.


2. Osmesi i prljavština

Pretvorite svakodnevno sređivanje u igru. Kada sređujete igračke, uključite kuhinjski tajmer da vidite koliko igračaka možete da sklonite pre nego što on zvoni, a kada slažete prljav veš neka vaša deca sparuju čarape i ubacuju ih u korpu, kao da šutiraju u koš.  

Dajte mališanima čistač prašine napravljen od perja. Svideće im da se čiste prašinu sa nameštaja i drugih površina sa nečim velikim i pufnastim!

Školska deca vole sve što prska i stoga sigurno neće odbiti pranje prozora ili kuhinjske površine odgovarajućim sredstvom u prskalici.

Pustite muziku i plešite sa decom dok čistite tako da ona povežu kućne poslove sa zabavom a ne sa teškim i dosadnim poslom.

 3. Uživanje u čišćenju

Naučite svoju decu da je sređivanje kuće dužnost svih članova porodice a ne nešto za šta će dobiti neku kompenzaciju, kao što je džeparac. Ali povremene povlastice kao što su kasniji odlazak u krevet vikendom za školce, više vremena pred tv-om ili nagrada za završene obaveze su odličan podsticaj.

Deca obožavaju tabele! Napravite tabelu različitih obaveza i, kako biste ih motivisali, recite deci da stave nalepnicu sa svojim imenom ispod svakog zadatka koji izvrše. Posle određeneog broja nalepnica nagradite ih u znak zahvalnosti.

Tinejdžeri su dovoljno odrasli da brinu o urednosti svojih soba, ali takođe oni su i glavni krivci za neuredne sobe! I njima je, kao i maloj deci, potrebna motivacija ili dobar razlog da nešto urade – možda će biti dovoljan sat duže za izlaske vikendom ili ograničeno vreme provedeno pred kompjuterom dok im sobe nisu uredne i blistave.

Ne zaboravite da kažete hvala, zagrlite ih i pohvalite. Deca svih uzrasta “rastu od sreće“ kad ih pohvale i imaju više volje da pomognu kada je njihov trud priznat i cenjen!

 5. Sve na svom mestu

Napravite posebna mesta za dečije stvari – kukice za njihove školske torbe, stalak za cipele, police za knjige, tako da uvek znaju gde se nalaze njihove stvari kada ih ne koriste.

Takođe, odlična ideja su i posebne kutije za lego, plišane igračke, knjige itd. koje omogućavaju lako raspremanje. Samo jedna velika kutija za igračke je kao “crna rupa bez dna“ gde se stvari mogu lako izgubiti.


6. Počnite rano

Usadite deci navike rano u detinjstvu. Već od 2-ge godine deca mogu da pomognu pri brisanju, zalivanju biljaka i sipanju vode u činiju za psa. Uvedite kućni ponos i vrednost zbog urednosti. Čak i tek prohodalo dete može da pokupi neke stvari i stavi ih u kutiju.

Deca koja idu u školu vole da sparuju i grupišu stvari zato im dopustite da sortiraju prljav veš na beli i tamni i napune i isprazne mašinu za veš.

Deca mogu da pomažu u kuhinji kao i u čišćenju. Guru roditeljstva Steve Biddulph kaže da devetogodišnjaci mogu bezbedno da koriste nož i prokuvaju vodu bez incidenta i predlaže da skuvaju večeru jednom nedeljno za celu porodicu. Ovo iskustvo ne samo da razvija neophodne životne veštine već im usađuje samopouzdanje i ponos na svoje sposobnosti.






Izvor: http://www.najboljamamanasvetu.com


« PREV
NEXT »

No comments