NEWS
latest

19 August

Peleš, biser Karpata


Dvorac Peleš, poznatiji kao biser Karpata, datira još iz vremena kraljeva i careva, i nalazi se u Sinaji, današnjem ski centru, udaljen 60 km od Brašova (Rumanija). Dvorac je izgradio kralj Karol Prvi Holenkolern kao odmaralište za sebe i kraljicu Elizabetu.

Ovaj dvorac predstavlja remek-delo  nemačke neorenesansne arhitekture. Sobe su tematski određene kako po funkcionalnostima (kancelarije, dnevni boravak, oružarnice i sl.), tako i po stilovima (florentinski, turski, francuski), i sve su dekorisane do najsitnijih detalja.

Glavni ulaz u dvorac je veličanstven,  izrezbaren u drvetu, prekrivenim mnogobrojnim reljefima i statuama. Pokretna staklena tavanica je posebno iznenađujući element za posetioce koji mogu da gledaju u nebo bez obzira na vremenske prilike. Kraljevska biblioteka posebno privlači pažnju sa svojom impresivnom kolekcijom retkih i starih knjiga.

Dvorac Peleš je bio  prvi evropski dvorac koji je u potpunosti  bio osvetljen električnom strujom, a 1888. godine izgrađen je i  sistem za centralno grejanje  koji se koristi i dan danas. Danas je pretvoren u muzej i otvoren je za posetioce, izuzev  u novembru kada je zatvoren radi čišćenja i održavanja.




Redakcija Web Magazina  InfoNet
Fotografije: Cristian Bortes, Dennis Jarvis, DJ

« PREV
NEXT »

No comments