NEWS
latest

19 August

Sa koliko godina upisati dete u vrtić?

Polazak  u vrtić je veliki događaj, kako za samo dete, tako i za celu porodicu. Za razliku od privatnih, državne predškolske ustanove organizuju konkurs za upis dece jednom godišnje, u proleće, zato je potrebno ovu važnu odluku doneti na vreme.
U privatnim obdaništima upis je otvoren svakog radnog dana dok ima mesta. To može olakšati momenat kada malo ptiče napušta sigurnost porodičnog gnezda i odlazi u svet vršnjaka. 

Roditeljima, koji imaju mogućnost izbora, nije lako da procene sa koliko godina upisati dete u vrtić, da li je dete zrelo za boravak u grupi, kako ga pripremiti za nove izazove i na koji način mu pomoći tokom adaptacije. Za one koji nisu te sreće, rešenje predstavljaju jaslice.


Od šestog meseca do treće godine u jaslice

Ako rade i nemaju pomoć baka i deka, mnogi roditelji nemaju drugog izbora već da upišu i vode svakodnevno svog malog princa ili princezu u jaslice. Po zakonu jaslički uzrast podrazumeva da dete nije mlađe od šest meseci i da nije starije od tri godine. O prednostima i manama ovako ranog upisa u vrtić možete pročitati ovde.

Sa koliko godina upisati dete u vrtić 

U periodu donošenja odluke, ovo pitanje postaje roditeljima mantra i postavljaju ga sami sebi, prijateljima i rođacima sa višegodišnjim iskustvom. Većina stručnjaka se slaže da treba oko treće godine upisati dete u vrtić. Naravno, obdanište nije neraskidivo vezano za tri svećice na torti. Svako dete se razvija po svom tempu, neko je spremno za vrtić sa dve, a neko nije ni sa četiri godine. Mališane treba stimulisati, ali nikako maltreirati po principu “pokaži šta znaš” jer tako piše u razvojnoj mapi. Ipak, postoje određeni uslovi koje dete mora da ispuni i oblici ponašanja koje treba da ispolji, da bi odrasli u njegovom okruženju procenili da je zrelo i zainteresovano za vrtić. 

Detetu su potrebni aktivni i ravnopravni saučesnici u igri.

Šta dete zna pre polaska u obdanište

Uzrasno primereni uslovi koje većina državnih predškolskih ustanova, a i neke privatne, postavljaju za upis u redovnu najmlađu vrtićku grupu su: da dete ume samostalno da hoda, govori I savladalo je korišćenje noše. Ukoliko neki od polaznika nisu ispunili ove uslove, odnosno imaju probleme i teškoće u razvoju, reč je o inkluzivnoj grupi. O ovoj temi više možete saznati ovde.

Između druge i treće godine, napredak u kretanju  podrazumeva da dete ima bolju ravnotežu, može da stoji na jednoj nozi, skakuće, hoda na prstima unapred i unazad, ume da se kreće i nosi predmet u ruci, pri penjanju i silaženju na stepenik staje jednom nogom. U istom periodu govor mališana se menja, oni razumeju vise reči nego što izgovaraju, a njihov rečnik se u drugoj godini sastoji od oko trista reči. Rečenice koje sami formiraju su uglavnom potvrdne i proste, a najčešće upitne reči su šta i ko. Oko treće godine dete počinje da vozi tricikl. Ispravno izgovara oko sedamdeset posto svih glasova, rečnik koji upotrebljava ima oko petsto reči, a rečenice su složenije, sastoje se od tri do pet reči. Polako počinje faza hiljadu zašto. Do treće godine dete je savladalo korišćenje noše, a na povremene nezgode ne treba obraćati preteranu pažnju.


Kada je dete zrelo za upis u vrtić

Na ovo pitanje ne postoji univerzalni odgovor. Najbolje je proceniti na osnovu dečjeg ponašanja. Stručnjaci kažu da treba obratiti pažnju na pokazatelje koje ćemo opisati. Dete sve češće traži da nešto uradi samo, iako mu je još potrebna mala pomoć odraslih. Dobrovoljno i lako se odvaja od roditelja na nekoliko sati, ostaje kod bake i deke ili sa dadiljom. Pokazuje interesovanje za drugu decu i počinje na kratko da se igra sa njima, a ne isključivo pored njih, mada su svađe oko igračaka normalne. Dete oponaša aktivnosti odraslih, radoznalo je, postavlja puno pitanja i istražuje. Iako razume jednostavna uputstva,  često zna da se usprotivi. Tako mališan isprobava granice koje mu postavljaju odrasli, opirući se, i utvrđuje, na teži ili lakši način, koje ponašanje je prihvatljivo, a koje nije. Jasno izražava svoje želje i potrebe, čak hoće i da zapoveda.


Svaka ptica svome jatu leti

U ovom periodu roditelji, bake, deke i drugi rođaci jednostavno više nisu dovoljni. Dete ih i dalje voli, ali traži društvo vršnjaka. Zabava u porodičnom krugu ne obezbeđuje mu aktivne i ravnopravne saučesnike u igri. Za mališane je dobro da svoje sposobnosti odmeravaju sa drugarima, bez popuštanja kome su skloni odrasli. Tako će uvideti svoje umeće ili na čemu treba da porade, što pospešuje razvoj  sposobnosti svakog deteta. Mališani bogate svoj rečnik i sve bolje izgovaraju glasove da bi se bolje razumeli u grupi. Dete polako uviđa pravila ponašanja  u novom okruženju i počinje da ih se pridržava. Pridodaje svoje ideje i želje, vremenom uzimajući u obzir drugare i vaspitačicu. 

Razmenom i obradom sopstvenih iskustava u interakciji sa članovima grupe mališani prihvataju svet oko sebe. Grupa u kojoj vlada pozitivna atmosfera, bez forsiranja, spontano deluje veoma stimulativno. Dete u grupi posmatra i uči po modelu, od drugih, kako od vaspitača, tako i od drugara. Uz nadzor i malu, neophodnu, pomoć, deca u vrtiću  „vode brigu“ o sebi. Uskoro se mali princ ili princeza samostalno hrani, obuva, presvlači,  sprema za spavanje, umiva ili posprema igračke za sobom,  čak i u kući ume da ponudi pomoć i time prijatno iznenadi roditelje. U krajnjem rezultatu samopouzdanje deteta raste. 


Između pete i šeste OBAVEZAN upis deteta u predškolsko

Po važećem zakonu svako dete uzrasta od pet i po do šest i po godina mora se upisati u pripremni predškolski program koji je deo obaveznog osnovnog obrazovanja. Pravo deteta i obaveza roditelja jeste da dete redovno pohađa ovaj program koji se organizuje u okviru svih akreditovanih predškolskih ustanova i pojedinih osnovnih škola. Navedene ustanove imaju zakonsku obavezu da upišu dete i omoguće vaspitno-obrazovni rad i vaspitača koji ga izvodi, u trajanju od četiri sata dnevno i devet meseci godišnje. Roditelj ima pravo da izabere ustanovu u koju će upisati svoje dete, a ako to ne učini zakon predviđa kaznu.Izvor: http://www.najboljamamanasvetu.com
« PREV
NEXT »

No comments