NEWS
latest

15 August

Zašto mačke toliko vole kutije?

Veterinari sa Univerziteta u Utrehtu odgovorili su na pitanje koje je muči mnoge ljubitelje mačaka - Da li kutija u kojoj se može sakriti smanjuje stres kod mačke?

Kako autori istraživanja navode: "Primena kutije za skrivanje smanjuje stres kod mačaka, barem kratkoročno". Dakle, kratak odgovor je da. Ma koliko zabavno zvučalo ovo istraživanje, ono ima ozbiljnu svrhu. "Domaće mačke (Felis sylvestris catus) mogu doživeti ozbiljne stresove u zatočeništvu.", navode autori. To ih ne čini samo nesrećnim, već utiče i na njihov imunološki sistem, zbog čega su podložnije zaraznim bolestima.
Tim koji je predvodila dr Klaudija Vinke nasumično je podelila uzorke mačaka koje dolaze iz zatočeništva u grupe: jednu kojoj je data kutija i drugoj kojoj nije. Ponašanje mačaka je posmatrano dve nedelje i ocenjivano Kesker-Tarnerovim ocenama za mačiji stres (CSS).

Do trećeg dana, mačke sa kutijama su imale manje CSS ocene u proseku, kao i manje varijacije. Neke mačke bez kutija su bile sasvim dobro, ali su druge pokazivale znakove stresa u mnogo većoj meri od bilo koje mačke sa kutijom. Nivo stresa za mačke bez kutija je opadao tokom vremena i do 14. dana, uhvatile su priključak sa srećnijim članicama svoje vrste.

Uzorak od samo 19 mačaka je premali, ali se u radu zaključuje: "Kutije za skrivanje izgleda veoma obogaćuju sposobnost mačaka da se nose efikasno sa stresnim faktorima u svom novom okruženju u prvoj nedelji nakon dolaska".

Zbog čega tačno mačke vole kutije predstavlja teže pitanje za nauku, mada postoje teorije koje uključuju to da vole toplotu i da je to njihov način da se relativno usamljena vrsta izdvoji od društva.




Izvor: http://www.nationalgeographic.rs


« PREV
NEXT »

No comments