NEWS
latest

19 August

Rijeka Crnojevića: Kraljevskim putem pored vode gde teku uspomene …


Prolazeći Crnom Gorom, od severa do juga, primetićete da na svakom koraku nailazite na mesto, naselje ili seoce koji imaju svoju jedinstvanu istorijsku priču. Crna Gora ima velika prirodna bogatstva, prelepu morsku obalu, pet nacionalnih parkova, mnogo jezera i kulturno-istorijskih spomenika, i sve ovo prosto mami turiste na obilazak, razgledanje, odmor i divljenje.
Istorija Crne Gore isprepletana je veoma burnim događajima i puna je različitih priča i anegdota o ovim dogadjajima. Tako, jedna od tih interesantnih priča je i priča o dinastiji Crnojevića i malom ribarskom mestu Rijeci Crnojevića u blizini Cetinja.  

Prva zapisana reč o ovom mestašcu počinje sredinom 15. veka, kada je tadašnji vladar Crne Gore Ivan Crnojević preneo sedište države i crkve na ovo područje. Mestašce i reka  dobiše ime po njegovoj lozi – Crnojevića. Takođe postoji i legenda koja kaže  da kada je zetski vladar  došao u lov u mesto Obod, i tražeći plen, on je sa lovcima slučajno naišao na neku pećinu, iz koje je u tom trenutku izašao divlji jarac. Ivan Crnojević i lovci su bili zatečeni koliki je taj divlji jarac bio velik, te su krenuli u potragu za njim, da ga odstrele. U tom trenutku, iz pećine u kojoj se nalazio jarac, začula se buka, i iz nje je krenula bujica vode koja zamalo nije potopila Ivana Crnojevića i druge lovce. Prema legendi, od tada pa do danas, iz ove pećine izvire reka, nazvana upravo Rijeka Crnojevića.
Rijeka Crnojevića se nalazi na putu između Podgorice i Cetinja, i nezaobilazno je mesto brojnim turistima iz celog sveta koji obavezno odvoje bar jeda dan da uživaju u lepotama Rijeke Crnojevića, kojih je zaista mnogo. 

Kada uđete u samo naselje Rijeke Crnojevića imaćete utisak kao da je ovde vreme zaustavljeno. Veoma malo se toga promenilo od šesdesetih godina prošlog veka. Zgrade u centru su stare sa prilično oronulim fasadama. Jedino novo i sređeno je šetalište duž reke sa nekoliko ekskluzivnih i lepih restorana. Trenutno tu živi oko 200 stanovnika, uglavnom meštana.  

Pored fascinatnog pogleda na samu reku koja je i najviše fotografisana, veoma privlačan za turiste i ljubitelje dobre fotografije je i stari  Danilov most iz 1853. godine koji je podigao sam knjaz Danilo na spomen svog oca Stanka, kao i kuća "Svetog Petra". Ovaj kameni most, dužine 43m, zamenio je drveni koji je nekada sagradio Petar II Petrović Njegoš. Preko puta Starog mosta je manastir Svetog Nikole.

Brojni restorani i jedinstvena gastronomska ponuda, još jedna su karakteristika ovog mesta. Riblji specijaliteti pripremljeni po posebnim receptima, posebno su privlačni turistima, kojim uz ribu i čašu dobrog crnog vina, uživaju i samo posmatraju prirodu oko sebe. Čak se i tišina čuje i miris sveže vode oseti.

A kada se umorite od šetanja i razgledanja  jedan od restorana na samoj obali vode sa pogledom na obe strane Rijeke Crnojevića i sa “većim” parkingom je novi Restoran “Savina Luka”.

Pored ugrađenog duha domaće atmosfere koju pružaju njegovi domaćini, još prijatniji ambijent čini jelovnik koji obiluje domaćim specijalitetima spremljenim po starim recepturama i sveža riba. Bićete okruženi vedrim ljudima koji će Vas uslužiti sa najvećom ljubaznošću. Uživaćete u izvrsnom obroku, bilo da jedete u restoranu, ili ga ponesete kući. A ako želite da se zasladite, tu su i domaće palačinke sa raznim dodacima… Cene su vema pristupačne, a radno vreme "Savine Luke" je od 10h do 22h svakog dana.

Uspomene se ne mogu prepričati, one se stvaraju. Iskoristite lepo vreme koje je i dalje pred nama, pa ako ste u mogućnosti, uživajte u lepotama Rijeke Crnojevića.



Tekst i fotografije:  Nataša Č.V. 

« PREV
NEXT »

No comments