NEWS
latest

24 August

Biti devojčica ne znači biti samo lepa


Da li devojčice nose samo roze haljinice? Moraju li da paze da se haljinice ne uprljaju? Da li uvek moraju da budu lepe i pristojne zato što su devojčice, urednih frizura i čistih noktiju?
Nažalost i danas su devojčice izložene socijalnom pritisku i odagajaju ih prema stereotipima. Da li to mora da bude tako?

Podela na muške i ženske poslove nastala je u davnoj istoriji, kada su žene bile u kući i brinule o deci i domu, dok su se muškarci bavili privređivanjem. Ova tradicija sačuvala se do današnjih dana, iako su se okolnosti promenile.


Biti devojčica ne znači biti samo lepa

U našem društvu i dalje postoji duboko ukorenjeno mišljenje da su određeni poslovi isključivo ženski: kozmetičarka, vaspitačica u obdaništu, profesorka, medicinska sestra, negovateljica, prodavačica, kafe-kuvarica, čistačica u firmi… 

Na drugoj strani, teško je da će iko zamisliti ženu kao – kamiondžiju, tenkistu, građevinskog radnika, inženjera, hirurga, ali i čistača ulica. Čak ne postoje nazivi zanimanja u ženskom rodu!

Pazite šta govorite svojim ćerkama, rođakama, unukama, učenicama… Možda im namećete svoju volju i usmeravate ih pogrešno. Posmatrajte ih u igri, otkrijte njihova interesovanja. Možda ih baš zanima to šta tata radi, možda vole matematiku, prirodu, tehnologiju…


Izvor: roditeljsrbija.com


« PREV
NEXT »

No comments