NEWS
latest

06 September

Doživite Rim u 5 dimenzija: „Time elevator“

Na 25 km od Tirenskog mora, u delu gde je reka Tibar najdublja, na sedam brežuljaka, nalazi se večni grad Rim. Stara izreka kaže: “Svi putevi vode u Rim”. I stvarno, ukoliko jednom posetite i vidite Rim budite sigurni da ćete poželeti da se nekada vratite u ovoj istorijski grad i prestonicu Italije.

Ukoliko putujete kolima iz Beograda, trebaće Vam najmanje 14 sati, jer je Rim udaljen 1300 km od Beograda, i morate očekivate određena zadržavanja na graničnim prelazima. Avionom stižete iz Beograda u Rim za otprilike 2 sata vremena.

Svako onaj ko sebe smatra pravim svetskim putnikom, trebalo bi, bar jednom u svom životu, da poseti večni grad Rim  čija je bogata, interesanta i burna prošlost stara više od 3000 godina. 
Reka Tibar
Rim je najposećeniji grad Evrope, grad sa najvećim brojem turističkih atrakcija, antičkih građevina, trgova, muzeja, galerija i kafića.

Restorani, bistroi, kafići, poslastičarnice, svuda su oko vas, i prosto vas mame da potražite odmor u nekom od njih uz pravi italijanski kapućino.

Rimske česme se nalaze u svim zonama grada i neguju tradiciju po kojoj su Rimljani oduvek imali veliku strast i poseban odnos prema gradskoj vodi. U Rimu postoji oko dvehiljade uličnih česmi. Svaka česma ima svoju antičku istoriju, i plod su rada raznih umetnika i arhitekata. Na svakoj česmi postoji upozorenje da li je voda ispravna za piće ili nije.
Fontana della Barcaccia - Španski Trg
Španske stepenice
Trevi Fountain

U samom centru Rima, između čuvene Fontane di Trevi i Pjaca Venecije, nalazi se poznati „Time elevator“, bioskop u pet dimenzija (5D). Ovaj bioskop je prava vremenska mašina koja Vas vodi kroz daleko istorijsko putovanje i nastanak grada Rima.
Pjaca Venecija

Na samom ulazu u bioskop dočekuje Vas slika Julija Cezara iz koje se, posle samo nekoliko minuta, u vidu iluzije pojavljuje i sam Julije Cezar u prirodnoj veličini, i počinje da priča šta ćete sve doživeti i videti prilikom projekcije filma.
Julius Caesar
Saznaćete legendu o Romulu i Remu, osnivačima Rima, videćete kako su bačeni u reku Tibar, naćićete se u šumi sa čoporom vukova. Videćete Brutovu izdaju i ubistvo Julija Cezara. Kroz vremensko virtuelno putovanje doživićete rekonstrukciju Sikstinske Kapele i Koloseuma.
Koloseum
Živećete i stvaraćete s Mikelanđelom i ukrašavati svod Sikstinske kapele 1534. godine, a od 1546. gledaćete kako oslikava kupolu Svetog Petra. Naćićete se u renesansnom i baroknom Rimu, a u jednom trenutku imaćete utisak da pacovi trče svuda oko Vas. Doživećete zemljotres (na stolicama koje apsolutno dočaravaju jake potrese tla), paljenje i rušenje Koloseuma, a možete biti jednog trenutka i mokri od olujnog vetra.
Rimski forum - Foro Romano
Sve ove iluzije i iskustvo projektovane su na tri velika panorama - platna uz dobar suraund zvuk, a emitovanje je na šest svetskih jezika. Ovaj spektakularni šou emituje se približno oko sat vremena, a kao posetilac morate imati najmanje pet godina da bi Vas pustili da doživite i vidite sve ovo.

Do “Time elevatora” stiže se autobusom sa stanice "Termini", a karta po osobi košta 11 evra. Ako poželite da se odmorite od napornog razgledanja Rima obavezno svratite ovde jer ćete, za kratko vreme, naučiti puno toga o Rimu.


Tekst i fotografije: Nataša Č. V.

« PREV
NEXT »

No comments