NEWS
latest

11 September

Kako izlečiti afte u ustima

Afte u ustima su prilično neugodne i teško podnošljive – iritirajuće ranice koje nastaju iznenada i mogu biti različitog intenziteta. Istraživanja su pokazala da svaka peta osoba boluje od promena na mekim tkivima usne duplje, a uprkos tome što se smatra bolešću mlađe populacije, osim dece i adolescenata najveći broj obolelih jesu osobe između 20. i 40. godine života, mahom ženskog pola (afte su šest puta učestalije kod žena nego kod muškaraca).Termin „afta“ potiče od starogrčke reči koja u prevodu znači pali ili gori.


ŠTA SU AFTE U USTIMA?

Afte u ustima  su jedna od najčešćih bolesti oralne sluzokože, a oštećenja se lokalizuju na skoro svim delovima usne duplje, na sluznici obraza, u predelu gornje ili donje vilice, u korenu, ispod, na vrhu i ivicama jezika i usana, ređe na mekom nepcu,podu usne duplje, jezičnoj resici i desnima. Pravilnog su, kružnog ili ovalnog oblika, sive ,bele ili žute boje, dno im je prekriveno slojem fibrina, dok su od okoline jasno razgraničene crvenim upaIjenim prstenom. Aftni čirevi mogu biti različite veličine – od tri milimetara do čak dva centimetra u promeru i nastaju pod dejstvom raznih faktora. Afte u ustima kako se prenose?   Ove sitne promene na sluzokoži nisu zarazne,tako da se ne morate brinuti da će se preneti nakon poljubaca sa vašom voljenom osobom. Afte u ustima koliko traju?  Najčešće traju oko nedelju dana, a leka za nju nema, mada postoje određeni medikamenti za ublažavanje bola.


AFTE U USTIMA KOD ODRASLIH

Aftozne promene nastaju iznenada, a najčešći simptomi i upozoravajući znaci jesu neprijatan osećaj i peckanje, nakon čega sledi pojava crvenila, otoka i bolova. Afte u ustima i temperatura? U izuzetno retkim slučajevima dolazi do visoke temperature koja je praćena  drhtavicom  i pojačanim lučenjem pljuvačke. Ranice se postepeno povećavaju, a upalni proces može da traje od tri do trideset dana,ali se glavni simptomi praćeni bolovima zadržavaju znatno kraće.

U slučaju aftoznih promena tegobe se pojačavaju prilikom govora i žvakanja,kao i pri svakom pokretu mišića obraza. Uobičajeno je da se afte ponovo javljuju posle nekoliko meseci, dok kod nekih obolelih ovaj proces neprestano traje i po nestanku jedne, pojavljuje se nova ranica.

Prema načinu nastanka, kao i mestu gde se pojavljuju čirevi, afte se mogu podeliti u tri grupe.Male ili minor afte javljaju se kod 80% pacijenata. To su plitka oštećenja sa koja imaju crveni rub, prečnika manjeg od 1 cm, nalaze se na ivici jezika i na sluzokoži obraza. Istovremeno mogu da se jave jedna afta ili par njih  koje su veoma bolne su i zahvataju dublje delove sluzokože. Traju od 7 do 14 dana i spontano zarastaju bez ožiljka.Velike ili major afte u ustima javljaju se u oko 10 odsto slučajeva, najčešće na usnama, bočnim ivicama jezika, sluzokoži obraza,mekom nepcu i resici. Ovaj oblik prate upalna reakcija, otok, povišena telesna temperatura i povećana sedimentacija.

Nisu bolne, ali prodiru duboko u tkivo, pa je potrebno tri do šest nedelja da bi zarasle, a pritom ostavljaju ožiljke. Herpetiformne afte slične su herpesu, a karakteriše ih velik broj sitnijih oštećenja koja se  stapaju međusobno . Umeju biti veoma  bolne jer nastaju na već upaljenoj podlozi, i to najčešće kao afte ispod jezika i na sluzokoži obraza. U slučaju pojave ovih promena gutanje i govor su otežani, a traju najduže dve nedelje.  


KOJI JE UZROK POJAVE AFTI

Uprkos brojnim naučnim istraživanjima, tačan uzrok za pojavu afti  još uvek nije poznat. Ipak, došlo se do saznanja da postoje određeni faktori koji provociraju nastanak aftoznih promena.

Sklonost ovoj bolesti može biti nasledna, što dokazuje činjenica da se nekada javlja kod više članova iste porodice dok statistike pokazuju da su osobe čiji su roditelji imali afte izložene 90 odsto većem riziku od nastanka bolnih ranica u ustima. bolne afte u ustima Kao uzrok za afte u ustima mogu da budu i endokrini poremećaji među kojima se posebno ističe disbalans funkcije polnih žlezda (afte češće javljaju kod devojaka u pubertetu, kao i početkom menstruacije i tokom trudnoće). Psihogeni faktor – stres, briga, umor ili psihička napetost – koja ponekad zna da izazove skupljanje krvih sudova kojie se nalaze u ustima i to dovodi od nekroze i stvaranja afti. 

Pojava bolnih ranica u ustima ponekad je posledica alergije, kao i bakterijiskih, virusnih i gljivičnih infekcija (ešerihija koli i herpes simpleks virus). Pored ovih,uzroci mogu biti nedovoljna higijena usta i zuba, povećana ili smanjena kiselost želudačnih sokova, nedostatak  minerala i vitamina, loša ishrana, konzumiranje hrane koja je bogata  glutaminima, problemi sa varenjem i preosetljivost na određene namirnice i brojne hronične bolesti koje dovode do pada imuniteta. Da bi se stvorile afte u ustima, dovoljna je i najmanja mehanička iritacijausne duplje ili desni – povreda jezika ili unutrašnje strane obraza, loše nameštena proteza, veštački zubi i vilica.


KAKO LEČITI AFTE U USTIMA ?

U slučaju česte afte u ustima i kada su plikovi i bolovi snažnog intenziteta, oboleli mora da se konsultuje sa lekarom. Prvi korak u lečenju bolnih rana u usnoj duplji jeste odlazak stomatologu, a nakon toga i lekaru opšte prakse da bi se proverilo opšte zdravstveno stanje pacijenta.Dijagnoza svih vrsta afti postavlja se kliničkim pregledom, a u retkim situacijama potrebno je uraditi biopsiju. Kada se za afte u ustima treba obratiti lekaru  ?Lečenje uključuje lokalnu ili sistemsku primenu kortiko- steroida, imunostimulacionu i vitaminsku terapiju. Bol se sprečava primenom površinskih anestetika, ispiranjem usne duplje adekvatnim preparatima, nakon čega sledi smirivanje upale i ubrzavanje zarastanje rana. Veoma je važno produžiti interval izmedu dve epizode pojavljivanja afti. Bez tretmana, male afte veličine dva do četiri milimetara spontano zarastaju za sedam do deset dana.  Bez tretmana, male afte veličine dva do četiri milimetara spontano zarastaju za sedam do deset dana, dok one čiji je prečnik veći od jednog centimetra ponekad ne zaceljuju duže od mesec dana.

Aftozni čirevi uspešno se neutrališu sredstvima koja se veoma pažljivo, u malim količinama, nanose na leziju (ukoliko je na dostupnom mestu), „prže“ krater afte i uklanjaju simptome. Pored medikamenata, u savremenoj stomatološkoj praksi primenjuju se i specijalni flasteri za nanošenje lekovitih sastojaka na plikove, razne lampe  kojima se obasjavaju bolna mesta. Ipak, ovo su samo privremena rešenja, jer je neophodno ukloniti uzrok afti u ustima  da se ne bi ponovo vraćale.


KAKO UKLONITI AFTE U USTIMA

Potpuno izlečenje afti nije moguće, ali se ove promene mogu kontrolisati. Potrebno je ojačati organizam mineralima i vitaminima (kompleks vitamina B), pravilnim izborom namirnica, a u ishranu uvesti što više voća i povrća. Protiv bolova i za brže zarastanje pomažu oblozi od čaja (kesice) koji služe za dezinfekciju usne duplje, zatim u čašu vode razmutite kaškicu morske soli i ispirajte usta  usta hladnom i slanom vodom posle svakog obroka. Za afte u ustima mogu se koristiti i propolis kapi, geranijumovo, lavandino i ulje od melaleuke, limunov sok ili čaj od žalfije. Neophodno je izbegavati iritiranje čireva Ijutom, vrelom ili hladnom hranom, kao i pastama za zube sa natrijum-lauril-sulfatom. Ranice se ne smeju dirati prstima i cediti.U nekim slučajevima odlično se pokazala i soda bikarbona kojom se ispira usna duplja.


Da li afte prolaze čak i ako se ne leče?

Afte u ustima najčešće traju oko  15 dana. Ako se leče, obično prolaze za 3-4, dok u  nekim težim slučajevima mogu da traju i do mesec dana. Zarastaju od periferije ka centru i ne ostavljaju ožiljke, ali se te promene vraćaju.


Koja je najbolja prevencija za lečenje afte u ustima?

Ako je poznat konkretan uzrok afti, moguće je preduzeti određene mere prevencije: odgovarajuća higijena usne duplje, imunostimulacija, korigovanje režima ishrane, izbegavanje supstanci koje sadrže alergene.


Izvor: http://zdravailepa.com

« PREV
NEXT »

No comments