NEWS
latest

11 September

Malta, zemlja bez reka

Arhipelag Malte čine tri ostrva, Gozo, Comino i Malta, pozicionirana u centralnom Mediteranu između Sicilije i Severno – Afričke obale. Bogata kulturnom i istorijskom tradicijom sa mnoštvom tvrđava može se pohvaliti hramovima starijim od piramida u Egiptu. Na ostrvu ima 365 crkvi , po jedna za svaki dan u godini. Malteški Univerzitet je jedan od najstarijih u Evropi, osnovan još daleke 1592 godine.

Svojom zadivljujućom lepotom, ostrvo pored milionskog broja turista privlači i nebrojene holivudske producente i režisere. Tako su na prelepim lokacijama, kojih Malta ima u izobilju, snimani filmovi Gladijator, Troja, Kapetan Filips, serija Igra Prestola i još mnoge druge. Za potrebe snimanja filma o mornaru Popaju izgrađeno je čitavo selo koje je i dan-danas velika turistička atrakcija.

Zvanični jezik na Malti je engleski i tunižanski, koji podseća na arapski. Inače, na Malti se vozi levom stranom.

Glavni grad je Valeta, a u nekadašnjoj prestonici Mdini dozvoljeno je kretanje automobilima samo domaćim stanovnicima. Na Malti nema nijedne reke ni planine. Inače, Malta prvobitno nazvana Melita, dobila je svoje ime od Grka zahvaljujući jedinstvenom medu po kome je ostrvo bilo naširoko poznato.

Malta je nekada bila u sastavu Rimske imperije 72 godine, preko 200 godina njom su vladali Arapi, 150 godina bila je pod krunom Britanske imperije, a od 1964. godine konačno je postala samostalna država, danas u sastavu Evropske Unije. Čak ni čuveni general Napoleon Bonaparta nije odoleo da potčini svojoj volji Maltu na svom putu ka Egiptu 1798 godine.


Autor: Violeta Tamindžić
Fotografije: M. Peinado, Andrea Castelli, Berit Watkin, Imagea.org, John Haslam, Juan Antonio F. Segal, Juan Lianos, Paul Stephenson, Sebastian Sikora, Simon, Tony Hisgett, Trish Hartmann


« PREV
NEXT »

No comments