NEWS
latest

28 September

Muzej Luvr

Luvr je jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svetu. Nalazi se u Parizu, na desnoj obali Sene, u prvom arondismanu. Tokom prothodnih godine bio je najposećeniji muzej na svetu.
Muzej Luvr otvoren je 1793. godine, a nalazi se u istoimenoj palati koja je izgrađena u 12. veku. Prvo što vidimo dok se približavamo Luvru je velika staklena piramida. Dvorište Luvra nalazi se u liniji sa najpoznatijom pariskom Avenijom Champs-Élysées.
Zbirka umetničkih radova u Luvru je jedna od najbogatijih na svetu, a kolekcija je podeljena  u osam grupa: egipatske starine, bliskoistočne starine, grčke, etrurske i rimske starine,  islamska umetnost, dekorativna umetnost, skulpture, slikarstvo, grafika i crteži.

U odeljenju dekorativne umetnosti nalazi se keramika, emajli, zlatni nakit, kruna kojom je krunisan Luj XIV,  tapiserija Maximilijana Hanta ...

Kolekcija crteza obuhvata 6000 dela uglavnom francuskih umetnika. Većinu italijanskih crteža čine ostaci kolekcija Fransoe I i Luja XIV.
Mona Liza - Leonardo Da Vinči

Mona Liza ili Đokonda, je čuveno remek-delo renesansnog slikara Leonarda da Vinčija. Izrađena je uljanom tehnikom na drvenoj ploči od topole. Predstavlja portret mlade firentinske dame, Lize del Đokondo. Leonardo je pre smrti prodao ovu sliku kralju Fransoa I, koji ju je izložio u dvorcu Amboaz. Danas je portret Mona Lize izložen u Muzeju Luvr, u Parizu. Misteriozan osmeh učinili su slavnu "Mona Lizu" jednom od najslavnijih i najčuvenijih žena u istoriji sveta, ali i slika u slikarskoj umetnosti.

Slika je smeštena u posebnoj sobu u Luvru u kojoj se konstantno meri i kontroliše temperatura i vlažnost vazduha kako bi u svakom trenutku slika bila u idealnim uslovima. Slika se nalazi iza stakla otpornog na metke i udarce kako bi se sprečila bilo kakva oštećenja ili pokušaji krađe.
Prilikom moje posete muzeju Luvru jedan turista se prema procenama sigurnosnih kamera suviše približio slici kako bi je što bolje osmotrio i istog trenutka su se u prostoriji oglasili alarmi i spustila metalna zaštitna vrata za izlazak iz te sobe. Cela opsadna situacija je trajala oko desetak minuta dok obezbedjenje nije sve detaljno ispitalo i uverilo se da se samo radi o radoznalosti nepažljivog turiste.
Nika sa Samotrake - skulptura iz helenističkog razdoblja 

Statua Nike sa grčkog ostrva Samotrake, nepoznatog autora je značajno delo iz helenističkog perioda. Podignuta je oko 200. godine pre nove ere u slavu zajedničke pomorske pobede Pergama, Rimljana i Rodosa nad sirijskim vladarom Antiohom III. Smatra se za najveće remek-delo helenističke skulpture.
Statua Venera iz Mileta - mermerna statua antičke Grčke

Ranom helenizmu pripada i Miloska Venera, koja zapravo predstavlja Afroditu sa ostrva Milos. Izrađena je u periodu između 130. i 100. godine p.n.e. Smatra se da predstavlja grčku boginju ljubavi i lepote Afroditu. Miloska Venera se već vekovima smatra simbolom neprolazne ženske lepote. Ovo veliko umetničko delo je otkrio 1820. godine, na ostrvu Milosu u Kikladskom arhipelagu, jedan seljak dok je obrađivao zemlju.
U bilo koje doba godine da posetite muzej Luvr, računajte da su redovi ispred blagajne za kupovinu ulaznica prilično veliki, tako da se morate naoružati strpljenjem. No, bez obzira na to, svakako je topla preporuka da muzej Luvr obavezno posetite ukoliko se nadjete u Parizu ...


Tekst i fotografije: Nataša Č.V.





« PREV
NEXT »

No comments