NEWS
latest

06 September

Smeštaj roditelja u starački dom

Mnoge porodice prolongiraju smeštanje svojih članova u starački dom, ali kada se dese slučajevi poput šloga, preloma kuka ili demencije, shvataju da im je dom jedina opcija, u kojoj će njihovi dragi pristojno proživeti ostatak svog života. 


Kad je pala odluka za starački dom

Naš sagovornik Goran nam priča svoje iskustvo, odnosno kako on kaže, reč je o jednoj od najtežih odluka u njegovom životu. “Moja osamdesetosmogodišnja majka, nezavisna žena koja je živela sama u Beogradu, zadnjih deset godina počela je naglo da slabi. Dok je nekad sa lakoćom šetala do pekare u susedstvu, sada su i stepenice u zgradi u kojoj je živela, postale svakodnevna borba. Znao sam da moram razgovarati sa majkom o opciji staračkog doma, ali su mi pri svakom pokušaju, pa čak i pomisli, reči ostajale u grlu. Nekoliko meseci kasnije, dobio sam uznemirujući poziv, majka je imala blagi srčani udar i komšinica, koja ju je srećom pronašla, odvela ju je u obližnju bolnicu. Tada sam shvatio da nemam izbora i rekao sam majci da je moram smestiti u dom za stara lica. Međutim ona je to odlučno odbila, očigledno ne shvatajući stanje u kojem se nalazi, dovodeći me tako u još nezgodniji položaj.” 


Bitan je razgovor

Nažalost, stari ljudi nerealno veruju da mogu do kraja života brinuti o sebi. I šta raditi u ovom slučaju? Stručnjaci iz doma Vila Sveti Nikola savetuju da bi deca trebala što češće da pričaju sa svojim roditeljima o budućnosti, te ih tako pripreme na činjenicu da neće uvek moći da brinu o njima. Kada dođete do teme staračkog doma nikako nemojte svojim dragim roditeljima reći: “Ti moraš u starački dom”, jer će to stvoriti odbojnost i na taj način ćete ih izgubiti. Nemojte ih nikako primoravati, nego im ostavite pravo na samoopredeljenje. Primera radi, ukoliko im pristupite sa rečima poput “Mama (tata), zabrinut sam za tebe”, stećićete njihovo poverenje i otvorićete im oči. 

Većina roditelja ne želi da opterećuje svoju decu, pa će na iskrenu i prijateljsku komunikaciju zaista razmotriti svoj boravak u staračkom domu. Setimo se toga, i da mnogi roditelji kriju svoje zdravstvene probleme od dece, ne želeći da ih plaše na taj način. Ipak, ako im pokažemo da se trudimo i da iskreno brinemo za njihovo blagostanje, promenićemo i njihovo razmišljanje – kako kažu iz doma za stare Vila Sveti Nikola. Poslušavši ovaj savet Goran je uspeo da nađe zajednički dogvor sa majkom, i tako joj obezbedi i više nego pristojan smeštaj i negu. 


Smeštaj roditelja u starački dom

Inače, kada je reč o smeštanju roditelja u starački dom, vrlo je važno da se svi članovi porodice slože i da budu jednoglasno na istoj strani. Dovoljno je samo jedno nezadovoljno dete/unuk da pozove roditelja da ostane u kući i cela priča oko preseljenja pada u vodu. 

Sa druge strane, koliko god glatko tekao proces smeštanja roditelja u starački dom, deca često osećaju krivicu. Tako je i naš sagovornik sa početka priče, Goran poručio svima koji su se našli u situaciji sličnoj njegovoj: “Bez obzira na to da li ste obećali da nikada nećete smestiti svoje roditelje u starački dom, razmislite šta je najbolje za Vaše roditelje u tom trenutku. Da li im van doma zaista možete obezbediti svu potrebnu zdravstvenu negu i socijalnu pripadnost? Starački domovi nisu zmijske jame, već zapravo druga kuća u kojoj možete samo produžiti život svojim najmilijima.”


DOM ZA STARE VILA SVETI NIKOLA
Adresa: Antiohijska 24a, Borča
Telefon:+381 60 3015-150

« PREV
NEXT »

No comments