NEWS
latest

06 September

Ukratko o tikvama


Tikve ili bundeve su jednogodišnje puzavice poleglog, uglastog stabla sa rašljikama, pokrivenog oštrim dlakama koje izuzetno brzo rastu, imaju velike zelene listove, a plodovi rastu na vreži koja može biti dugačka i po dva metra. 

Tikvice se sade uz zid ili uz manju pergolu koja može da se napravi od letvica. Tikvice mogu da rastu u bašti, ali i na terasi i tokom leta formiraju pravi zaklon od jakog sunca, vetra i prašine.

Stablo može biti dugačko i 10 metara, debljine u proseku 10 milimetara. Cvetovi su krupni, jednopolni, žuti. Muški cvetovi su pojedinačni ili ih je više sakupljenih u pazuhu listova, a ženski su usamljeni. Cvetna drška je neznatno proširena ispod ženskih cvetova. Krunični listići su srasli do polovine.

Mladi i zreli plodovi tikve razlikuju se po hemijskom sastavu, a samim tim i po lekovitoj vrednosti.

Najčešće se gaje nategače, patišon tikvice (koje su ukusne dok su mlade), jurgete (imaju izdužen, valjkasti oblik i mogu da budu dugačke po dva metra), mramorne (zeleno-bele, žuto-bele), mirišljave muskatne (kruškast oblik) i bradavičaste (žute) tikvice.


Ukrasne tikve se sade u proleće iz semena osušenih plodova. Obično se stavljaju po tri semenke u humusnu zemlju ili žardinjeru, pa dobro zaliju. Seme niče za nedelju dana, a ukoliko svako nikne - treba ih razrediti. Tikvicama odmah treba dati oslonac uz koji će se vreža penjati. Treba ih redovno zalivati, na dve nedelje u vodu dodati tečno đubrivo. Najbolje ih je saditi između žbunova, ispod jabuke.

Nekada ukrasna tikva ne zametne plodove iako je cvetala, a najčešći je razlog što je cvet bio zatvoren kada su insekti oprašivali, pa da se to ne bi dogodilo štapićem za uši treba preneti polen sa prašnika cveta na tučak drugog.

Ove biljke se kod nas gaje kao jednogodišnja baštenska kultura, zbog svog ploda koji se može koristiti u različite svrhe. U našim krajevima najčešće se gaje zimske domaće tikve, zatim beli duleci, obične bundeve zvane belo seme, tikve golice, muskatne tikve i druge. Međutim, postoje i dekorativne tikve koje se ne koriste samo za ishranu, mada postoje i one sorte čiji su se plodovi nekada koristili kao posuđe u domaćinstvu.


Tikva pomaže u lečenju zatvora, prilkom smetnji u radu žuči i jetre, bubrega, srčanih oboljenja i avitaminozu A. Nije dobra za obolele od čira na želucu, dvanaestopalačnom crevu, gastritisa, upale sluzokože creva i želuca, jer u tim slučajevima samo pogoršava stanje. 


« PREV
NEXT »

No comments