NEWS
latest

13 October

Bremen, trgovinski centar

Grad Bremen se nalazi u Nemačkoj, na reci Vezer. Bremen je glavni grad oblasti Bremen i jedan od najvećih centara prekomorske trgovine. Pored toga što je važan industrijski i komercijalni centar, Bremen je takođe prepun kulturnih događaja. Jedan od najstarijih zabavnih vašara održava se još od daleke 1036. godine, Tehno-muzički festival, Sinfonijski orkestar mladih iz Bremena i mnogi drugi.
Jedna od znamenitosti je i upečatljivo zdanje Gradske skupštine, ozidana ciglom u gotskom stilu 1410. godine. Kasnije, tokom 1612. godine dograđena je fasada u renesansnom stilu. Redovni besplatni koncerti na trgu ispred Gradske skupštine održavaju se svakog četvrtka uveče.
Katedrala Svetog Petra datira još od 11. veka, sa izvesnim dodacima u 13. i 16. veku. Kule visoke 98 metara restaurisane su 1898. godine, a bogato ukrašene barokne ograde poklon su kraljice Kristine iz Švedske.
Jedna od novijih atrakcija u Bremenu,i jedna od arhitektonski najzanmljivijih, je svakako "Univerzum Naučni centar". Napravljen sa više od 40.000 metalnih ploča (građevina podseća na poluotvorenu školjku) centar poseduje oko 250 ručno pravljenih postavki vezanih za ljudsko društvo, planetu Zemlju i kosmos.
Na 114 hektara prostire se Rododendron park (Rhododendron park), predivno mesto za istraživanje bilo da ste ljubitelj prirode ili vrtlarstva. Kao dodatak ogromnoj kolekciji rododendrona i azaleja, na 8 hektara nalazi se botanička bašta u kojoj se nalaze biljke iz alpskog regiona, kao i iz Azije, Australije, Severne i Južne Amerike, zajedno sa još preko 1000 domaćih biljnih vrsta.
Ispred Gradske skupštine uzdiže se "Roland" statua, ogromna kamena figura koja simbolizuje gradsku slobodnu trgovinu i njenu nezavisnost od crkve. Najpoznatiji nemački vitez visok je 5,5 metara i podignut je 1404. godine. 


Izvor: planetware.com
Tekst: Bryan Dearsley | Prevod: Redakcija

Fotografije: Andreas Dantz, Gerhard Kemme, Guillaume Speurt,
Hardo Muller, Pedro,Allle Caulfield, Michael Flelltz

« PREV
NEXT »

No comments