NEWS
latest

13 October

Jod ima vitalnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja

Iako se na prvi pogled čini da tako mali element kao što je jod ne može da ugrozi ljudsko zdravlje, statistike svedoče drugačije.
Svake godine rodi se 41 milion dece u zemljama u razvoju koje su u potpunosti nezaštićene od poremećaja izazvanih nedostatkom joda i posledica koje ovi poremećaji ostavljaju za ceo život.

Jod ima vitalnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja. Kao osnovni gradivni element hormona štitaste žlezde utiče na brojne procese u organizmu i neophodan je za normalan rast i razvoj svih ćelija i tkiva.

Štitasta žlezda ima važnu ulogu u regulisanju metabolizma i od ključnog je značaja za razvoj mozga. Na nedostatak joda su posebno osetljive trudnice i njihove bebe, jer je razvoj mozga najintenzivniji u prva tri meseca trudnoće.

Jod je mineral koji se u našem organizmu nalazi u vrlo malim količinama. Ljudsko telo ga ne može samo proizvoditi i zato je neophodan njegov redovan dnevni unos. Jod je mikronutrijent, ali kada se radi o našem opštem zdravlju njegova uloga je velika.

Pored toga što se godinama koristi kao antiseptik i jako antibakteriološko i antiseptičko sredstvo, najnovija otkrića govore da jod ima odbrambenu karkteristiku kada su teža i komplikovanija oboljenja u pitanju. Jod izaziva apoptozu – programirano odumiranje ćelija raka.

Odraslom čoveku je neophodno 150 mikrograma dnevno joda, dok je za trudnice dnevni unos joda dvostruko veći. Joda ima najviše u morskim plodovima (plava riba, alge), ali i u svežim jabukama, zelenoj salati i integralnom hlebu i mineralnim vodama bogatim prirodno rastvorenim jodom.

Izvor: 021.rs

« PREV
NEXT »

No comments