NEWS
latest

09 November

Izvini, kako ti ono beše ime?

Svako od nas do sada našao u situaciji da se upozna sa osobom i nakon par momenata zaboravi njeno ime. Koji je uzrok ove pojave?

U video klipu koji nosi naziv “Why do you forget their name?”, Mičel Mofit i Greg Braun objašnjavaju da je mozak čoveka ‘dizajniran’ tako da prepoznaje lica, dok ljudska imena ne predstavljaju informaciju od naročitog značaja za nas jer pretpostavljamo da osobu koju smo upoznali nećemo više videti, tako da se mozak i ne trudi da je zadrži u dugoročnoj memoriji. 

Prilikom upoznavanja, većina ljudi takođe se koncentriše na ono što treba da kaže, umesto da sa punom pažnjom sasluša sagovornika. Ova pojava ukazuje na to da nismo ‘programirani’ da u isto vreme pružamo i primamo informaciju. 

Prema teoriji psihologa Ričarda Harisa sa Kanzas univerziteta, međutim, nije mozak taj koji ima sposobnost da pamti imena ljudi, već je bitno koliko ste vi motivisani da ih naučite. 

"Skoro svi imaju dobru memoriju za nešto što ih interesuje," kaže Haris. "Ali nisu svi jednako motivisani za učenje istih stvari. Mnogi smatraju da je pamćenje tuđih imena teško i zato se oko toga ni ne trude previše. Lično mislim da to i nije toliko teško ali zahteva malo truda." 

Pošto, kao profesor, Haris mora da zapamti imena svojih studenata, on je kao primer dao svoje iskustvo. 

"Tokom prve dve nedelje semestra trudio sam se da upamtim 50 imena studenata. Trik je u tome što sam svako ime izgovorio naglas dok sam prozivao studente. Za svako ime koje sam izgovorio trudio sam se da zapamtim nešto u vezi sa njim i ga uporedim sa nečim prepoznatljivim. I svakog časa naučim po nekoliko imena i zaista nije toliko teško", zaključio je Haris. 


Izvor: http://www.b92.net






« PREV
NEXT »

No comments