NEWS
latest

26 December

Novogodišnje girlande


Girlande (Tinsel je engleski naziv) su oni svetlucavi dugački ukrasi, koje obmotavamo oko jelke ili koristimo na druge načine da bi dočarali praznično raspoloženje.

Mi nemamo jedinstven naziv za ovu vrstu ukrasa. Svejedno, veoma su popularne. Važno je da su svetlucave i živih boja. Smatra se da su prvobitno smišljene i napravljene u Nemačkoj, tačnije u Nirnbergu početkom 17 veka.
Osnovna ideja je bila da predstavljaju male ledenice, koje možemo videti kako zimi vise sa drveća i svetlucaju na zimskoj svetlosti, kako dnevnoj tako i noćnoj.

U početku su bile zaista pravljene od srebra, ali pošto je srebro i skupo a i vremenom dobija tamnu patinu, koristili su se i drugi metali.

Kombinacija svetlosti sveća i srebrnih tračica je bila jedinstvena i veoma brzo je postala izuzetno popularna.

Kako su nastale girlande

Naravno da postoji nemačka priča, koja nastanak ovih ukrasa mnogo lepše opisuje:

Nekada davno, živela je siromašna udovica sa svojom decom. Odlučila je da deci priredi radost za Božić. Nabavila je malo drvo i kada su deca zaspala, ukrasila ga je, kako je znala i umela figuricama koje je sama pravila od testa, grančica i drugog materijala koje je imala na raspolaganju. Zadovoljna je otišla na počinak.

Međutim, noć je bila veoma hladna i nekoliko paukova se ušunjalo u kuću. Čim su videli drvce, krenuli su da pletu svoju mrežu. Uskoro se ni drvo a ni ukrasi nisu videli od paukove mreže. 

To je video anđeo i sažalio se. Pretvorio je niti paučine u srebrne mesečeve zrake i – ostalo je istorija.


Izvor: amarilisonline.com
« PREV
NEXT »

No comments