NEWS
latest

13 January

5 znakova koji ukazuju na poremećaj hormona


Naučite razliku između poremećaja hormona izazvanih promenama usled menstruacije, stresa i anksioznosti, i onih sa ozbiljnim uzrocima koji zahtevaju posetu lekaru specijalisti, kao što su tamne dlake, gojenje u donjem delu tela, neredovne menstruacije ...

Svakog meseca hromoni prave haos vašem raspoloženju, koži i umu. I dok se njihovi nivoi stabilizuju nakon menstruacije, nekoliko simptoma poput sresa i anksioznosti mogu takođe potpuno da ih poremete.

Zato treba da naučite koja je razlika između "normalnog" poremećaja hormona koji izaziva menstruacija i simptomi koji je prate i pravog poremećaja hormona sa opasnim uzrocima - piše Hafington post.

Doktorka Alisa Dvek savetuje kako da prepoznate kada je vreme za posetu lekaru i na kroz koja stanja se može manifestovati ozbiljan poremećaj hormona.

1. Čudne menstruacije

Neobični menstrualni ciklus posle 18 godine, može biti uzrokovan mnogim faktorima, poput stresa, problema sa štitnom žlezdom, niskim estrogenom i sindromom policističnih jajnika.

"Znak da patite od policističnih jajnika jeste neredovna menstruacija ili čak potpuno izostajanje, i pojava dlaka na čudnim mestima" - objašnjava dr Alisa Dvek. Ovo stanje može se kontrolisati ishranom, vežbanjem ali morate posetiti lekara kako biste dobili odgovarajuću terapiju i utvrdili tačan uzrok problema sa menstruacijom. 

2. Gojenje u donjem delu tela i celulit

Celulitom nazivamo preterane naslage sala u spoljašnjim zonama mišića koje ugrožavaju naročito žene i koje prouzrokuju zabrinutost za estetski izgled. Ako pre 30 godine imate bilo koji oblik celulita to ukazuje na poremećaj hormona. Celulit nastaje polako i postepeno. Ukoliko ne pokušamo da ga predupredimo ili zaustavimo, on će s godinama da se poveća.

Osoba celulitskog tipa ima:
• Zatvor
• Naglašen pregib u visini lumbalnog dela kičme;
• Nedovoljnu zategnutost mišića;
• Ravne noge sa tendencijom spajanja u kolenima;
• Poremećen menstrualni ciklus;
• Sklonost potištenosti.

3. Vrućina u toku noći

Osim ako je u vašoj sobi jako toplo, osećaj prevelike vrućine i znojavost prilikom buđenja mogu biti rezultat niskog nivoa estrogena i retke ovulacije, ali i predmenopauznog stanja.

Doktorka Dvek preporučuje da ako imate manje od 45 godina u svakom slučaju posetite lekara, kako biste bili sigurni da nije nešto mnogo ozbiljnije u pitanju. 

4. Dlake

U pitanju je veoma brz rast tamnih dlaka koji se javlja iznenadno. Ova pojava može ukazivati na pojavu tumora koji nastaje iz poremećaja rada testosterona - ističe Dvek. Nemojte se odmah uspaničiti, tumori ovog tipa su retka pojava, a često se uspešno tretiraju lekovima ili operacijom.  

5. Promene na koži

Bubuljice se javljaju iz različitih razloga, ali velike i cistične akne na donjoj polovini lica mogu ukazivati na povišen nivo testosterona - upozorava Alisa Dvek. Iako ovo nije problem koji vas može životno ugroziti, promene na koži ovog tipa mogu se odraziti na psihu. Povišen nivo testosterona se vrlo lako reguliše i koža će se očistiti uz pravilnu medicinsku terapiju.  


Izvor: B92, /stil.kurir.rs

« PREV
NEXT »

No comments