NEWS
latest

13 January

Beč ima muzički plan grada


Od valcera do tradicionalne bečke muzike „Wiener Lied“, muzika obeležava sliku Beča kao nijednu drugu metropolu. Nedavno su naučnici napravili muzički plan grada, a akustično traganje seže do 1945. godine.

„U centru projekta stoji pitanje, kako muziku staviti u funkciju gradske politike simbola“, objašnjava vođa projekta Susana Zapke. Projekat pod nazivom „Interactive Music Mapping Vienna“ podržava Fond za nauku (FWF) a cilj je da se novim tehnologijama isprobaju muzičko-istorijske veze.

Naučnici na projektu sarađuju i sa Tehničkim fakultetom u Beču. Na tamošnjem Institutu za software-tehnologije i interaktivne sisteme informatičari rade na metodama vizuelizacije  kako bi se istorija mogla doživeti interaktivno. Planirana je i izrada platforme koja će zvučni tepih grada predstaviti multimedijalno – sa kartografskim prikazima, tekstovima, slikama, video- i audio-materijalom.



Zanimljivu istraživačku laboratoriju predstvalja, na primer, bečki Prater o kojem su ispevane brojne pesme.

Istraživački tim iz oblasti istorije, muzike i informatike bavi se između ostalog i proslavama Dana državnosti kao i 1950. godine osnovanim muzičkim Festivalskim nedeljama.



Izvor: http://brendmagazin.com
« PREV
NEXT »

No comments