NEWS
latest

17 January

Banfi, Transilvanijski Versaj

Ako se ikada upitate šta istorija, ruševine, priče o zamkovima kao i električna muzika imaju zajedničko, odgovor je jednostavan:  Banfi (Banffy) dvorac iz Bontida, Rumunija. Nekada zvan Versaj iz Transilvanije, star preko 600 godina, danas je ovaj dvorac domaćin mnogih prestižnih muzičkih festivala.


Kao donacija Sigismunda iz Luksemburga predat je u ruke familije Banfi u 14. veku. Sama konstrukcija i izgradnja zamka počela je odmah poto, a svoj konačni izgled dobija u 17. veku pod supervizijom arhitekte Agostino Serene. Renesansni elementi na građevini dodati su sto godina kasnije, kada je austrijski arhitekta Jozef Emanuel Fišer unajmljen za dalje rekonstrukcije. Barokni stil je, kao dominantan u vreme Habsburške dinastije, prepoznatljiv i prisutan svuda, a najviše u prekrasnom parku koji je ispunjen statuama i različitim fontanama.

Delimično ruiniran i oštećen, što ratovima, što zubom vremena, Banfi je u novije vreme zahvaljujući fondaciji Transilvanije i podršci princa od Velsa i princeze Margarite iz Rumunije dobio još jednu šansu. U dugoročnom planu je oporavak i saniranje ovog velelepnog zdanja u pokušaju da ponovo vrati zasluženo ime - Versaj Transilvanije.


Redakcija Magazina InfoNet
Fotografije: Cristian Bortes, Monica Oprea

« PREV
NEXT »

No comments