NEWS
latest

16 January

Škola za astronaute u Kelnu


Astronaut Aleksander Gerst ponovo će leteti u svemir. I ne samo to – on će biti prvi Nemac koji će tokom misije komandovati Međunarodnomsvemirskom stanicom. Da bi sve to postigao, Gerst je prošao obuku u Kelnu...

Evropska svemirska agencija (ESA) od 1990. godine obučava astronaute u Evropskom centru za astronaute (EAC), na prostoru nemačkog Centra za vazduhoplovstvo i svemirske letove (DLR) u Kelnu. Svi astronauti prolaze kroz program koji se sastoji iz tri dela. Osnovna obuka pruža saznanja iz oblasti avio i elektrotehnike, kao i naučnih disciplina. U fazi usavršavanja, polaznici simuliraju svemirske šetnje pod vodom i treniraju upravljanje svemirskim brodovima. Oni takođe uče ruski.

U poslednjoj fazi obuke, astronauti se pripremaju za konkretnu misiju u svemiru: planiraju naučne eksperimente i simuliraju predvidljive popravke. Taj deo treninga skrojen je po meri svakog astronauta.


Regrutovanje astronauta

Od osnivanja Evropskog astronautskog korpusa 1998. godine, EAC širom Evrope organizuje konkurse za kandidate za astronaute. S obzirom na to da astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) međunarodno sarađuju, obuka podrazumeva i boravke u inostranstvu u jedinicama za obuku drugih velikih svemirskih agencija, NASA i Roskosmos – između ostalog i zbog vežbanja jezika.

EAC takođe pruža podršku članovima porodica astronauta – jer, astronautska karijera zahteva mnogo i od najbližih. Astronauti su često u izolaciji pre leta u svemir. Pritom, tri duža boravka u svemiru tokom života danas nisu retka pojava. Pored toga, tu je i dug period naučnih i medicinskih kontrola posle svakog leta.  


Podrška na Zemlji

EAC ne obučava ne samo ljude koji na kraju lete u svemir, već i osoblje na zemlji za svemirske misije. To su recimo i stručnjaci za tehničku kontrolu. Međutim, oni ne treniraju u Kelnu, već u kontrolnom centru „Kolumbo“ u Minhenu.

Astronautima je neophodna dobra tehnička podrška. Ako dođe do problema na Međunarodnoj svemirskoj stanici, astronauti često ne mogu sami da ih reše. Zato je stalna i pouzdana komunikacija sa Zemljom od životnog značaja. Tu sede inženjeri i drugi stručnjaci koji su konstruisali opremu na ISS. To je „European Capsule Communicator“ ili skraćeno „EuroCom“. Ti stručnjaci predstavljaju astronaute na Zemlji i zajedno s njima prolaze obuku.


Svaki potez se uvežbava do savršenstva

Kod EAC u Kelnu, astronauti vežbaju na ATV-modulu – kopiji svemirskog transpotera ESA. Astronauti tako još na Zemlji vežbaju bezbedno pristajanje uz Međunarodnu svemirsku stanicu i to na šta moraju da obrate pažnju prilikom istovara svemirskog broda. Zbog ograničenog prostora na ISS, istovar mora da se odvija po precizno određenom rasporedu. Svaki pokret mora biti perfektno uvežban.

U EAC je i tačna replika modula „Kolumbo“, evropske svemirske laboratorije na ISS. Tu astronauti mogu da se upoznaju sa svim karakteristikama modula i vežbaju kao piloti na simulatoru. Tu je, između ostalog, laboratorijska oprema za biološke, medicinske i fizičke eksperimente. Sve ima svoje tačno određeno mesto. 


Bestežinsko stanje pod vodom

Svemirske šetnje astronauti vežbaju u velikom rezervoaru za vodu. Oni nose posebna svemirska odela koja se automatski uravnotežavaju – astronauti na to ne mogu da utiču, za razliku od ronilaca koji rone sa posebnim uređajima. Osim otpora vode, to su najbolji uslovi za treniranje bestežinskog stanja na Zemlji.

Odmah pored EAC je i novoosnovani Institut za medicinska istraživanja „Envihab“ koji pripada DLR. Tu se detaljno pregledaju i nadziru svi astronauti pre i posle svemirskog leta. „Envihab“ vrši istraživanja za avio i svemirske letove i sa drugim subjektima.

U „Envihabu“ se nalaze prostorije u kojima se mogu menjati skoro svi faktori životne sredine: svetlost, sastav atmosfere i vazdušni pritisak. U jednoj ogromnoj centrifugi astronauti su izloženi visokim silama ubrzanja – dok im za to vreme lekari ultrazvukom kontrolišu funkciju srca.Izvor: http://www.dw.com
« PREV
NEXT »

No comments