NEWS
latest

26 January

City break putovanje: Ljubljana

Ljubljanu možete kao turista obići u jednom danu, i upravo zbog toga je idealna za "City break putovanje". Iako je mali grad, u Ljubljani ima dosta toga  interesantnog za videti i zabeležiti okom objektiva.

Ljubljana je glavni grad Republike Slovenije, koja je članica EU od 2004. godine. Prosečna temperatura u januaru je - 3 °C, a u junu 20 °C. Zvanična valuta je Evro. Ljubljana je, ove 2016. godine, proglašena "Zelenom prestonicom Evrope".

U Ljubljani postoji slobodna WiFi mreža (WiFree Ljubljana), koja omogućava svima kojima je potreban internet da sat vremena slobodno koriste ovu mrežu na teritoriji grada.

Ljubljana je grad smešten blizu slovenačkih planina bogatih raznovrsnim turističkim atrakcijama. To je grad pun mladih ljudi, a  zbog svog geografskog položaja veoma je pogodan  kao mesto za odmor i predah na putu iz Srbije ka nekoj od zemalja Evrope.

Centar Ljubljane krasi veliki trg smešten uz reku Ljubljanicu koju ulepšavaju brojni mostovi. Duž reke su smešteni brojni restorani i kafići, uvek puni gostiju bez obzira na godišnje doba.

Na trgu se nalazi Franjevačka crkva i samostan, 
kao i spomenik Francu Prešernu, poznatom slovenačkom pesniku.

Simbol grada je ZMAJ koji simbolizuje hrabrost, snagu i veličinu. Kao simbol Ljubljane, skulptura zmaja  postavljena je na vrhu Ljubljanskog starog zamka, zatim, na grbu grada kao i na Zmajskom mostu na reci Ljubljanici.

Ceo grad je ispresecan biciklističkim stazama koje su uvek pune biciklista, čak i u hladnim danima.

Autor: Nataša Č.V.

« PREV
NEXT »

No comments