NEWS
latest

28 January

Klisura Verdon – Veliki kanjon Evrope


Klisura Verdon koja se na francuskom zove Gorges du Verdon, nalazi se u jugoistočnoj Francuskoj, između provansalskih Alpa i oblasti Var.


Klisura Verdon smatra se jednom od najlepših u Evropi. Klisura je dugačka 25 kilometara, duboka 700 metara a širina joj varira od 6 do 100 metara pri dnu do 200 do 1500 metara pri vrhu.  

Klisuru je formirala reka Verdon koja je ime dobila po svojoj zadivljujućoj tirkizno-zelenoj boji koja je jedna od najupadljivijih i najizrazitijih karakteristika klisure.   

Najimpresivniji deo klisure nalazi se između gradova Castellane i Moustiers-Saint-Marie gde je reka izdubila krečnjački kamen do dubine od neverovatnih 700 metara.  

Od mesta Castellane do sela Rougons, reka Verdon plovi ravno i brzo a putevi prate njene obale. Kod sela Rougons, reka počinje da ponire kroz kamene zidove i na zaustavlja se sve do zapadnog kraja, u veštačkom jezeru Sainte-Croix-du-Verdon. 

Sve do 20. veka smatralo se da je klisura potpuno nepristupačna, samo su se najhrabrije drvoseče konopcima spuštaje u nju. Ostala je neistražena sve do početka 20. veka kada ju je speleolog Edouard Alfred Martel prvi put prepešačio tokom trodnevne ekspedicije. Put kojim je on išao još uvek se koristi.Izvor: http://www.bravacasa.rs
« PREV
NEXT »

No comments