NEWS
latest

29 January

Romantika iz 16-tog veka: Najromantičnije ljubavno pismo

JEDNO od najromantičnijih pisama, a potiče iz 16. veka, je pismo engleskog kralja Henrija Osmog Ani Bolen. Na početku teksta, oslovio ju je svojom gospodaricom i prijateljicom.


"Svoje srce i čitavo svoje biće predao sam tebi u ruke, sa nadom da ću se time preporučiti tvojoj milosti i da naklonost koju gajiš prema meni neće biti umanjena odsustvom, jer bi to samo osnažio bol koji mi mori dušu, što bi bio pravi greh, jer mi sama razdvojenost već nanosi dovoljno patnje, čak više nego što sam ikada mogao da zamislim.

To me neminovno tera da se prisetim jedne astronomske činjenice. Naime, što su polovi dalje od sunca, vrelina je uprkos tome snažnija. Isto je i sa našom ljubavlju. Daljina se isprečila između nas, ali žar naših srca uprkos tome raste - bar što se mene tiče. Nadam se i da isto važi za tebe i uveravam te da je bol zbog razdvojenosti u mom slučaju tako silan da bi bio nepodnošljiv da ne živim u čvrstoj veri da uživam tvoju bezgraničnu i neprolaznu naklonost.

Svojeručno,
Tvoj sluga i prijatelj, Henri Osmi".


KO JOŠ PIŠE PISMA?

SAMO šest odsto žena i četiri odsto muškaraca danas piše pisma, pokazalo je istraživanje Agencije za spajanje ljudi Seeking Arrangement. Tokom studije je otkriveno da su ona zamenjena modernim oblicima komuniciranja, pa je tako 96 posto anketiranih dama i 92 odsto momaka reklo da partnerima ljubavne poruke šalju imejlom. Jedan odsto više žena i tri odsto manje muškaraca emocije izražava sms-om, dok oko 40 odsto pripadnika oba pola tvituje ljubavne sadržaje. S druge strane, 57 odsto žena i 52 odsto muškaraca odgovorilo je da čuva stara ljubavna pisma, iako su u vezi s nekim drugim.







Autor: Tatjana Loš
Izvor: novosti.rs

« PREV
NEXT »

No comments