NEWS
latest

29 January

RUČAK NA VISINI



Jedanaest muškaraca ručaju sedeći na čeličnom nosaču na vrhu još nedovršenog Rokfeler centra na Menhetnu, u Njujorku, na visini od 260 metara.

Otkud oni tu i kako su fotografisani dugo je bila misterija, a ni danas nemamo mnogo informacija.

Ono što je izvesno jeste da je fotografija napravljena 20. septembra 1932. godine, a da je 12 dana kasnije objavljena u nedeljnom izdanju Herald Tribjuna, pretpostavlja se kao reklama za novi impresivni neboder.

Zna se, takođe, da scena nije bila spontana jer je istog dana snimljeno još nekoliko fotografija na istom mestu. Na jednoj se na primer vidi nekoliko muškaraca kako dremaju naslonjeni jedni na druge, na istih 260 metara iznad njujorških ulica.

Ljudi na ovoj fotografiji su zaista radili na izgradnji Rokfeler centra. Naknadno su otkrivena imena većine, a ponešto se zna i o njihovim sudbinama. To su bili obični ljudi, neki Amerikanci, drugi došljaci, koji su toliko vremena proveli radeći sa čelikom, na visini i skelama, da su verovatno zaista i mogli tamo da odremaju.

Rokfeler centar je u međuvremenu nekoliko puta promenio ime, pa je danas poznat kao 30 Rok (po adresi) ili kao zgrada u kojoj je od prvog dana televizijska mreža NBC. Ovo je 39. najviša zgrada u SAD, značajno niža od poznatije zgrade Empajer Stejt.

Izgradnja Rokfeler centra nikako nije išla glatko niti bez kontroverze. Svečano otvaranje zgrade kasnilo je zbog jednog umetničko-političkog skandala: kako bi se ulepšao ulaz u zgradu, od slavnog meksičkog slikara Dijega Rivere naručen je mural pod nazivom “Čovek na raskršću” koji je trebalo da predstavi moderno društvo i naučnu kulturu.

No, Rivera je, predstavljajući na jednom od tri panela socijalizam, naslikao i Vladimira Lenjina. Tadašnji upravnik Rokfeler centra, Nelsen Rokfeler, tražio je od Rivere više puta da ukloni Lenjina, što je ovaj odbijao, pa je na kraju odlučeno da se prekrije malterom.


Autor: M.Đ.
—–
FOTO: Charles C. Ebbets/ Bettman/Corbis


« PREV
NEXT »

No comments