NEWS
latest

10 January

Zašto mačke jedu travu?


Jedna od najčudnijih stvari koje rade mačke jeste to što žvaću travu. Nakon nekoliko vekova misterije, naučnici sada misle da znaju uzrok.

Ukoliko imate mačku, ili ste ljubitelj ovih životinja, onda sigurno znate da one vole da – grickaju travu. Iako je posle nekoliko minuta uglavnom ispljunu, naučnike je oduvek zanimalo zašto one to uopšte rade.

Tako je tim istraživača sa američkog Univerziteta u Kaliforniji na nedavno održanoj konvenciji Međunarodnog društva za primenjenu etologiju u Norveškoj izneo zaključke svog istraživanja sprovedenog na uzorku od preko 1000 vlasnika mačaka. Tim predvođen Bendžaminom Hartom je pronašao preko 1000 vlasnika mačaka na internetu koji dnevno provode minimum tri sata gledajući i igrajući se sa svojim ljubimcem. Tako su najpre od vlasnika dobili potvrdu da njihove mačke zaista jedu biljke, i da je to prilično ustaljeno ponašanje: 71% posmatranih mačaka je uhvaćeno na delu bar 6 puta u toku života, dok za 11% njihovi vlasnici nisu nikada videli sa zelenišom u ustima. Na pitanje zašto internet kaže – žvakanje trave pomaže mačkama da se oporave kada im nije dobro. Ipak, tek je četvrtina posmatranih mačaka nakon žvakanje zaista i povraćala, a 91% ispitanika nije primetilo da se njihova mačka oseća loše pre nego što jer uzela travu.Istraživači iz Kalifornije kažu da je povraćanje samo povremeni nusprodukt jedenja zeleniša, a ne njegov primarni cilj. Jedenje trave je instinktivno, predispozicija koju su domaće mačke dobile od svojih divljih predaka, a razlog je jednostavan – žvakanje trave je pomagalo precima današnjih mačaka da iz svog organizma izbace crevne parazite i to povećavanjem aktivnosti mišića digestivnog trakta. Iako današnje mačke uglavnom nemaju parazite od kojih su „bolovali“ njihovi preci, one to i danas rade jer je reč o urođenom refleksu. Hart i tim imaju i mali savet za vlasnike mačaka – ,,kupite ili uzgajajte kućne biljke za svoje ljubimce. To će im dati mogućnost da vežbaju svoje urođeno ponašanje sa bezbednom, neotrovnom biljkom.“

Iako je istraživanje dočekano sa oduševljenjem, glavna zamerka je da istraživači nisu testirali drugo objašnjenje – da žvakanje trave pomaže mačkama da izbace dlake, tj. loptice dlaka, iz svog stomaka.

Bilo kako bilo, sada, ipak, imate naučni odgovor na čudno ponašanje vaših ljubimaca.Tekst:  Ivana Nikolić
Izvor: http://elementarium.cpn.rs

« PREV
NEXT »

No comments