NEWS
latest

15 February

Celulit, bolest slabog metabolizma i nepravilne ishrane

Celulit, bolest slabog metabolizma i nepravilne ishrane

Veoma je važno znati da celulit nije samo estetski problem nego prvenstveno zdravstveni.  Uticaj brzog života, prezaposlenost roditelja, slaba materijalna situacija su samo neki od uzroka što nam se deca nepravilno hrane i što dovode svoj oragnizam u zdravstvene probleme koje olako shvataju...

Nekada celulit može biti i stvar genetske predispozicije, ali najčešće je bolest sporog metabolizama, određenih hormonski poremećaja  i slabe cirkulacija. Celulit se pogoršava ako se ne tretira na vreme.

Uvećane masne ćelije vremenom se nagomilavaju i pritiskaju vezivno tkivo dovodeći do ozbiljnijih problema što estetski,  a najviše zdravstvenih jer se zadržavaju štetni toksina u organizmu.
Celulit nastaje zbog poremećaja mikrocirkulacije potkožnog tkiva. U masnim ćelijama povećava se količina vode i masnoće, tako da uvećane masne ćelije pritiskaju okolne krvne i limfne sudove i dovode do poremećaja cirkulacije krvi. Zadržavaju se štetne materije, taloži se višak masnoće ispod kože, slabi vezivno tkivo i nastaju karakteristične deformacije na koži. Upravo je estrogen odgovoran za pojačano nakupljanje masnog tkiva na mestima tipičnim za celulit, za zadržavanje tečnosti i povećanu aktivnost enzima koji razaraju vezivno tkivo.  

Kozmetičko tržište preplavljeno je preparatima za borbu protiv celulita. Ako rešite da kupite neki od njih, treba da uzmete u obzir nekoliko stvari. Prvo, da ne postoji čudotvorna krema koja će za tri do četiri nedelje potpuno ukloniti celulut sa vaših nogu i zadnjice. Zatim, pokušajte da se setite kad ste poslednji put uradile piling čitavog tela i koliko često nanosite hidrantno mleko za telo. Upamtite da čak i koža sa vrlo malo celulita ne izgleda atraktivno ukoliko nije ispravno negovana. Potražite u sastavu preparata aktivne sastojke kao što su karnitin, kofein, kamfor, ali i peptide koji će učvrstiti vezivno tkivo i smanjiti vidljivost celulita.


Rešite se na vreme celulita 

Mlade devojke lakše mogu da se izbore sa celulitom, a ako slede uputstva pravilne ishrane i sedenja.  S obzirom na to da je pubertet period intenzivnog razvoja organizma, nikakve dijete ne dolaze u obzir. Ove izrazito uporne, degenerativne promene kože i vezivnog tkiva zahtevaju strpljenje, promenu životnih navika i poseban način ishrane. 


Vitamini C i B6

Ako želite problem da ublažite, obogatite ishranu vitaminima, koji jačaju vezivno tkivo. Istraživanja su pokazala da C vitamin, osim što je dobar antioksidans, snižava nivo masnoće u krvi, ojačava krvne sudove i vezivno tkivo. Nedostatak ovog vitamina, kojim je bogato voće i povrće, može izazvati slabljenje krvnih sudova, kao i proširene vene.

Vitamin B6 takođe pomaže jačanje vezivnog tkiva i deluje kao prirodni diuretik (eliminiše vodu i materije koje celulit čini vidljivijim).

Ima ga u: zelenom lisnatom povrću, mahunarkama, piletini, ribi i bananama, a veoma je bitan za pravilnu apsorpciju cinka. Naime, ovaj vitamin je uz kalcijum vrlo važan, jer stimuliše lučenje kolagena, sastavnog dela vezivnog tkiva.  






Izvor: https://www.lepotaizdravlje.rs/

« PREV
NEXT »

No comments