NEWS
latest

10 July

Firenca, „Italijanska Atina“

Firenca spada u red turistički najpoznatijih gradova sveta. Kao grad sa dobro sačuvanim starim gradskim jezgrom i nizom vrednih građevina, Firenca je i važno turističko odredište u Italiji. Takođe, stari deo Firence je pod zaštitom UNESKO-a.

Firenca ima ogroman istorijski, obrazovni, kulturni i umetnički značaj, zbog čega je i poznata kao „italijanska Atina“. Posebna vrednost grada je brojna vredna zaostavština iz doba renesanse.

Firenca je grad u kojem se nalazi najveća kolekcija renesansnih dela u svetu, i grad u kojem su živeli i radili Vespuči, Aligijeri, Da Vinči, Mikelanđelo, Donatelo, Galileo i mnogi drugi. Takodje, interesantno je da je veliki kompozitor Petar Iljič Čajkovski  nekoliko meseci  tokom 1890. godine boravio u Firenci, u kom periodu je komponovao operu "Pikova dama", a po povratku u Moskvu  nastala su njegova muzička dela inspirisana uspomenama na dane provedene pod suncem Mediterana, od kojih su najpoznatija “Italijanski kapričo” i “Serenada za gudače”.

Ako idete na kratko putovanje u Firencu, najbolje bi bilo da napravite spisak atrakcija koja ćete posetiti, jer je grad zaista prepun zanimljivih  i istorijskih mesta koje bi trebalo videti. 


Evo nekoliko predloga šta bi trebalo da obiđete kada prvi put idete u Firencu:  

# Piazza della Signoria - Sinjorija, Simbol Republike Firence
Piazza della Signoria je bio centar političkog života u Firenci još od 14. veka. To je bilo poprište proslava velikih trijumfa, a trg je okružen prelepim građevinama. Na ovom trgu je monah Savonarola (čovek sa „lomače taštine“) spaljen na lomači 1498. godine. Đirolamo Savonarola je bio dominikanski monah, rodom iz Ferare, koji je poslat u Firencu 1490. godine, pre svega zahvaljujući pozivu Lorenca de Medičija. Ovaj poziv će se kasnije pokazati kao ironija budući da je porodicu Mediči upravo Savonarola svojim zapaljivim  propovedima zbacio sa vlasti 1494. Godine. Pa ipak, porodica Mediči se vraća u Firencu 1530. godine.

Ovaj predivni trg je „prednje dvorište“ građevine koja je nekada bila dom porodice Mediči – Palate Vekio, koja na ulazu ima repliku Davidove statue.


# Ponte Vecchio
Na reci Arno nalazi se jedanaest mostova, od kojih je najpoznatiji Ponte Vecchio ili “Stari most”. Ponte Vekio je srednjovjekovna građevina koja povezuje dve obale reke Arno na mestu gde je ona najuža. Sadašnji oblik potiče iz 14. veka, dok prvi pisani dokumenti govore o mostu još u 10. veku.

Ponte Vekio  je jedan od najpoznatijih mostova u svetu i prepoznatljiv simbol Firence.

Poznat je po malim dućanima koji se nalaze na samom mostu, a najviše ima zlatarskih radnji. Smatra se da su ove prodavnice postojale na mostu od same njegove izgradnje, pošto su vlasnici radnji na taj način izbegavali plaćanje poreza (s obzirom da su se ti dućani praktično nalazili na „ničijoj zemlji“).



# Galerija Uffizi
Galerija Ufići kompleks je zgrada u Firenci i spada u jedan od najstarijih i najuglednijih muzeja umetnosti na svetu.
Prvobitna namena ovih zgrada, podignutih u periodu od 1559.do 1581. godine, bila je da služe kao državne institucije republikanske Firence. Italijanska reč ufići (uffici) znači biro, kancelarija. Arhitekte su bili Đorđo Vazari, Bernardo Buontalenti i Alfonso Pariđi mlađi. Vremenom, ovde su se sakupljala umetnička dela, tako da je ova zbirka za javnost otvorena 1765. godine.

Danas ovaj muzej predstavlja najveću renesansnu pinakoteku, odnosno zbirku sačinjenu prevashodno od slika, dok su u zasebnim muzejskim ograncima širom Firence smeštena ostala umetnička dela. Tako su skulpture i predmeti primenjene umetnosti nalaze u Nacionalnom muzeju Barđelo, etrurske zbirke u Arheološkom muzeju, nakit i dragulji u Muzeju zlatarstva u palati Piti, dok su neke slike po strogom kvalitativnom odabiru odnete u Galeriju Akademije, a Anđelikova dela uglavnom vraćena u Manastir Svetoga Marka.

Cena karte je 18 eura,  a uz doplatu od 3 eura ulizite  bez čekanja u galeriju.



# Fontana del Porcellino
Ova nezaobilazna turistička atrakcija u Firenci nalazi se na pjaci Mercato Nuovo nedaleko od Starog mosta (Ponte Vechio). Izdvaja se po prepoznatljivoj skulpturi u obliku vepra iz čijih usta izvire voda.

Po verovanju ovaj vepar donosi sreću onome ko ga pomiluje po njušci, a zatim mu stavi novčić u usta.
Novac koji se sakupi u ovoj fontani daje se u dobrotvorne svrhe, i na taj način ovaj vepar – fontana donosi sreću koja je po legendi višestruka. Svako ko pomazi njegovu njušku vratiće se nekada ponovo u Firencu. Eto i ja, ukoliko kojom prilikom ponovo posetim Firencu obavezno ću opet pomaziti njušku ovog vepra.

Da li je legenda tačna ostaje na Vama da se uverite kada odete tamo. Istina je da je davno, baš na ovom mestu, upravo ova neobična  fontana pomogla Đovaniju Medičiju da se obogati.

On je na tom mestu postavio tezgu, pozajmljivao je novac za koji je dobijao kamatu i zamenjivao je valute za florentin. Florentin kao valuta više ne postoji, ali ono što i dalje živi jeste nasleđe Medičijevih kao i svih drugih menjača novca, a to su banke i menjačnice.



# Trg Duomo
Piazza del Duomo (Trg Duomo) je srce Firence i u svako doba dana njime se šeta na hiljade turista. Na samom trgu kao i u njegovoj blizini nalaze se brojne kulturno istorijske znamenitosti kao što su katedrala Santa Marija del Fiore i krstionica San Đovani „Đotov“ zvonik.
Katedrala Santa Marija del Fiore zvana Duomo sa impozantnom kupolom postala je jedan od najpoznatijih simbola Firence. Ova katedrala počela je da se gradi 1296. Godine, a završena je 1436. godine.

Katedralu je konstruisao Giotto (Đoto) čuveni arhitekta i slikar i ona predstavlja četvrtu najveću crkvu u Evropi i najviša je građevina u Firenci.



# Giardini di Boboli 
Boboli vrtovi su jedan od najvećih otvorenih muzeja u Firenci. Povezani su sa palatom Piti izgrađenoj u XV veku. Porodica Mediči kupuje palatu sto godina kasnije i pretvara je u jednu od svojih rezidencija. Na brdu Boboli kraj palate izgradili su vrtove prema nacrtima arhitekte Nikola Tribolija zvanog Il Tribolo.
Boboli vrtovi su uređeni u tipičnom toskanskom stilu i predstavljaju veličanstven spoj prirode i kulture Italije. Krase ga visoke žive ograde, veoma stari hrastovi i drvoredi, kao i brojni puteljci i prolazi koje formira drveće. 



# Vožnja turističkim autobusom City Sightseeing
je idealno rešenje da u što kraćem vremenu uz pomoć turističkog vodiča autobusom na dva sprata krenete u obilazak najpoznatijih atrakcija Firence.  Autobus pravi pun krug oko grada, a cela panaroma Firence se može videti sa romantičnog brda iznad grada na kome je smešteno  Englesko groblje.  Cena karte koja važi 24 sata je 12 eura, bar je tako bilo kada sam ja bila u Firenci.


# Smeštaj
je najbolje, najsigurnije i najjeftinije da potražite preko Booking-a

Tekst i fotografije: Nataša Č.V.



« PREV
NEXT »

No comments