NEWS
latest

07 July

Da li je prirodna kozmetika zaista prirodna i druge nedoumice?

„Organsko“ i „prirodno“ postali su tipični termini koje možete naći na svemu, od kreme do maskare. Možda ćete biti iznenađene kada saznate da nema industrijskih standarda ili pravila za ove termine. Zato, ne znači da je sve što je prirodno zaista i dobro.  Ima dosta prirodnih i organskih sastojaka koji nisu dobri za vašu kožu.



Ipak, mnogi potrošači još uvek slepo veruju ovom, duboko ukorenjenom marketinškom trendu. Razume se da je proizvod sa prirodnim i organskim sastojcima privlačniji i lepše zvuči, ali realnost je nekada i drugačija. Naime, ne znači da u ovakvom proizvodu pored ovih, nema i još nekih štetnih supstanci i sastojaka.

Iako smo žene koje su probale najrazličitije kozmetičke preparate, retko koja od nas je ekspert za hemiju i ume da protumači njihove sastojke. Ipak, postoje neki sastojci koje možemo da pronađemo na etiketi, ne bismo li same utvrdile da li se proizvod sastoji od prirodnih komponenti. 

Zato,  da organsko i prirodno ne bi bilo samo mit,  potrebno je da pre upotrebe bilo kog proizvoda, pažljivo proučite etiketu kozmetičkog proizvoda, njegove sastojke i postojanje sertifikata (najbolje ECOCERT i BDIH).  Potrebno je da se proizvod sastoji od prirodnih sirovina kao što su biljna ulja, prirodni voskovi i alkohol, biljni ekstrakti i lekovita eterična ulja, cvetna voda, visoko koncentrovane biljne esencije i aromatični sastojci. Pored pažljivo odabranih sirovina, vrlo je bitno i da svaki proizvod bude ekološki.


Prirodna kozmetika za lice ne miriše?

Svi mi imamo svoje omiljene proizvode za njegu kože, čiji miris čini da se osećamo izvanredno. Znate već onaj osećaj kad otvorite teglicu kozmetičkog proizvoda i on tako divno zamiriše da vam dođe da uzmete kašičicu i pojedete ga, umesto da ga stavite na kožu? Ja ga obožavam!

Nekada davno, miris je stvoren kako bi kompanije mogle da zaštite tajne formule svojih specifičnih proizvoda. Danas je mirišljavi proizvod imperativ, većina žena neće ni da razmišlja da kupi proizvod ukoliko on lepo ne miriše.

Problem sa mirisima je što nikada ne znate kakve hemikalije su proizvođači dodali u svoj proizvod, da bi on mirisao lepo, a na etiketi to često ne može da se sazna. Mirisi se smatraju među prvih pet poznatih alergena. Za one sa osetljivom kožom, samo jedna primena parfimisanih proizvoda može biti dovoljna da dođe do iritacije, crvenila, bubuljica…

Čest mit o prirodnoj kozmetici je da ne miriše lepo. Ovo je ipak samo mit, jer jednom kada počnete da koristite proizvode bez sintetičkih mirisa, uočićete kako prirodni mirišu drugačije. Postoje i prirodne arome, tzv. aromatični ekstrakti koje nemaju nikakve hemikalije. Sastojci poput ekstrakta lavande, ruže, ruzmarina, majčine dušica, bosiljka, korijandera, eukaliptusa, čempresa, jele, bora,  zatim tamjan, divlji kesten, hrastovina,  vanila, ulja citrusa, đumbir, eukaliptus i mnogi drugi, daće prirodnom proizvodu izvanredan miris.

A ako mislite da su mirisi pripodnih kozmetičkih proizvoda samo cvetni ili biljni, varate se! Postoje i oni koji mirišu tako ukusno da bi rado da ih pojedete. Ukoliko prirodnoj kozmetici dodate ulje jagode, kikirikija, kokosovo ulje, kakao buter, aromu lubenice, trešnje, med i aroniju u prahu, poželećete da ovakav proizvod namažete na tost i konzumirate uz čaj.


Prirodna kozmetika je skupa?

Jednostavno rečeno, prirodni i organski proizvodi za negu kože su bolji za vaše zdravlje i okolinu. 
Pravi prirodni proizvodi za negu kože napravljeni su od organskih sastojaka, bez mineralnih ulja, parabena, sintetičkih konzervanasa, veštačkih boja i mirisa, glicerola, silikona, genetski modifikovanih biljnih vlakana i drugih loših ili štetnih supstanci. Korišćenje visoko kvalitetnih prirodnih proizvoda za negu kože, proizvedenih od organskih sastojaka, sigurno će da rezultira da za vaše telo i vaša koža budu zdravi i izgledaju dobro.

Kada kozmetička kompanija kupuje organske sastojke za proizvod, takvi prirodni proizvodi se prodaju po višoj ceni nego njihovi sintetički supstituti, zbog načina i vremena proizvodnje,kao i rizika jer se ne koriste veštačke sirovine i pesticidi. Takođe, dobavljači znaju da je sada velika potražnja za prirodnim sastojcima, tako da često naplate više za svoje sirovine.

Troškovi čuvanja ovih kozmetičkih proizvoda su definitivno veći. Rok trajanja prirodne kozmetike koja nema parabene i konzervanse je kraći, što takođe utiče na povećanje cene. I marketing je učinio svoje. Potražnja na tržištu za prirodnim proizvodima je velika, potrošači žele prirodne proizvode i spremni su da plate više za njih. Nažalost, mnogi brendovi koriste svoje klijente tako što podižu cene svojih proizvoda.


Autor: Ivana Simić Apostolou
Fotografije: pixabay.com
Izvor: minutzamene.com


« PREV
NEXT »

No comments