NEWS
latest

13 February

HALAPLJIVA DEKANKA FILOLOŠKOG FAKULTETA: Zgrće ogromne pare, nagruvala sebi platu od 3.330 evra mesečno i to nije sve!


Prihodi Ljiljane Marković, v. d. dekana Filološkog fakulteta u Beogradu, u poslednje četiri godine nisu manji od 400.000 dinara ili 3.330 evra mesečno.

Od toga samo plata koju prima kao dekan iznosi neverovatnih 280.000 dinara. Interesantno je i da tokom njenog rukovođenja fakultetom nikad manje studenata nije upisivalo tu visokoškolsku ustanovu, dok su pare dobijene od Ministarstva prosvete spiskane na plate privilegovanih.

Markovićeva je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavila da kao dekan prima mesečno 279.332 dinara. Međutim, to nisu njeni jedini mesečni prihodi, budući da prima i 114.000 dinara za naučnoistraživački rad na domaćim projektima u Ministarstvu prosvete.

A imala je ona i blistavijih dana, kad je inkasirala i mnogo više. Naime, tokom 2018. povremeno je dobijala i 150.000 dinara na osnovu ugovora o delu za rad na istom fakultetu na kojem je dekan i profesor, pa ispada da je zapravo sama sa sobom potpisala ugovor. I to nije sve. Kao gradska odbornica primala je od juna 2018. do juna 2019. godine 10.000 dinara mesečno. Da nisu stigle packe od rektorke Ivanke Popović, koja ju je zvanično opomenula da Statut Univerziteta u Beogradu dekanima zabranjuje obavljanje druge javne funkcije, i dalje bi dobijala taj novac.

Inače, Markovićeva zbog brojnih gafova i afera koje prate i njen profesionalni rad, ali i rukovođenje ovom visokoškolskom ustanovom, nije omiljena među profesorima Filološkog fakulteta. Bura se posebno podigla kada je Državna revizorska institucija u svom izveštaju obelodanila da je taj fakultet na plate zaposlenih u 2017. godini spiskao skoro milion i po evra više nego što je trebalo. Naime, kako je iz budžeta bilo opredeljeno znatno više novca nego što je potrebno za plate zaposlenih, rukovodstvo fakulteta se napravilo ludo i umesto da višak novca vrati, podelilo ga je izabranima, bliskim Markovićevoj, dok ostali, kako tvrde, nisu videli ni dinara. Imena privilegovanih, iako su mnogi profesori insistirali da se ona obelodane, nikada nisu saopštena.

Otkud Markovićevoj kao dekanu tolika plata, može se samo pretpostaviti. Naime, oni koji rade na tom fakultetu navode da je, pored toga što je profesor i dekan, pripisala sebi i druge funkcije.

Ona je i prodekan za finansije, v. d. šefa računovodstva, upravnik Centra za doktorske studije, ali i upravnik Centra za studije Azije. Osim toga, prijavila je sigurno 18 kurseva na doktorskim studijama kako bi sebi isplatila honorare, iako ne drži časove. Ne mogu da tvrdim, ali verovatno je sve to obračunato u tu platu koju je prijavila da prima kao v. d. dekana – kaže za „Alo!“ Tanja Popović, redovna profesorka Filološkog fakulteta.

Inače, kada je reč o prihodima Markovićeve, Popovićeva naglašava da su joj posebno nejasni oni koje ona mesečno dobija od Ministarstva prosvete za naučnoistraživački rad za projekte.
Mi smo zajedno na istom projektu, u istom najvišem zvanju, a moje kolege i ja dobijamo 36.000 dinara mesečno, pa mi nije jasno otkud njoj tih 114.000 dinara mesečno. Uostalom, ona, pošto je na produženju s obzirom na godine života, ne može ni da bude uključena u naučne projekte u Ministarstvu kao naučnik. I to me isto buni – navodi Popovićeva.

Profesorka Filološkog fakulteta naglašava da je najviše boli potpuna degradacija nauke i nastave na tom fakultetu.

Umesto da se razvija nauka i nastava, pojedinci su pravili prihode i to je nešto što me zaista najviše od svega boli – ističe profesorka Popović.

Markovićeva je u novembru u žižu javnosti ponovo dospela kada je prisvojila prevode tri knjige koje je prevela njena imenjakinja.

Inače, nedavno su profesori Filološkog fakulteta uputili i dopis sa dokazima Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu kako bi se ustanovilo da li su knjige koje je potpisala prepisane od drugih. To je urađeno jer etička komisija pri Filološkom fakultetu nije formirana, a što, prema rečima profesora, sprečava upravo Markovićka.

Izvor: Alo
« PREV
NEXT »

No comments